Starosta New Yorku vyzval k zakrývání nosu a úst, na koronavirus se znovu nechal testovat Trump

V USA mezi středečním a čtvrtečním večerem místního času nemoci COVID-19 podlehlo 1169 lidí. Je to největší denní nárůst počtu obětí v některé ze zemí světa. Dohromady se ve Spojených státech koronavirem nakazilo již přes čtvrt milionu lidí. Celosvětově se nákaza koronavirem potvrdila už u více než milionu osob, obětí je přes 50 tisíc.  Asijská rozvojová banka (ADB) odhaduje, že náklady na boj s ekonomickými dopady pandemie by mohly celosvětově dosáhnout až 4,1 bilionu dolarů (104,5 bilionu Kč).

V USA se již koronavirem nakazilo přes 245 tisíc lidí a téměř šest tisíc jich zemřelo. Podle Univerzity Johnse Hopkinse za 24 hodin od středečních 20:30 washingtonského času nemoci COVID-19 podlehlo v zemi 1169 lidí, což je největší nárůst počtu obětí za jeden den, který některá ze zemí světa postižených virem zaznamenala.

Mezitím se podruhé nechal otestovat prezident Spojených států Donald Trump. Výsledek jeho testu byl negativní. „Myslím, že jsem se mu podrobil opravdu ze zvědavosti, abych viděl, jak rychle funguje,“ řekl Trump.

Zdravotníci podle něj použili test, jehož výsledek je k dispozici za méně než patnáct minut. „Je zdravý a bez příznaků,“ uvedl ve zveřejněné zprávě Trumpův lékař Sean Conley.

New York je dál epicentrem nákazy

Nejhorší situace v USA je ve městě New Yorku. Starosta Bill de Blasio vyzval obyvatele města, aby si na veřejnosti zakrývali nos a ústa, a bránili tak dalšímu šíření koronaviru. Používat podle něj lidé mohou šály, šátky či jakékoli podomácku vyrobené roušky, chirurgické ústenky by ale měli přenechat zdravotníkům.

V New Yorku se už koronavirem nakazilo téměř 52 tisíc lidí. Téměř 1400 jich podle Univerzity Johnse Hopkinse nemoci COVID-19 podlehlo.

Koronavirová krize bude mít těžký dopad na světovou ekonomiku

Náklady na boj s ekonomickými dopady pandemie by mohly celosvětově dosáhnout až 4,1 bilionu dolarů (104,5 bilionu korun), což je asi pět procent světového hrubého domácího produktu (HDP). Odhaduje to Asijská rozvojová banka (ADB).

  Ukrajinský prezident Zelenskyj jednal ve Vatikánu s papežem Františkem

Výrazně se krize podepíše na Spojených státech. Banka Morgan Stanley odhaduje, že USA postihne nejhlubší propad od roku 1946. Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) ve čtvrtek odhadl, že americká ekonomika ve druhém čtvrtletí klesne o více než sedm procent. Kvůli pandemii už americká vláda připravila ekonomický balíček.

Státy eurozóny pak počítají první škody. Podnikatelská aktivita v březnu oslabila více, než se předpokládalo. Tvrdou ránu kvůli pandemii způsobené koronavirem dostal zejména dominantní sektor služeb, na který plnou vahou dolehla nařízení vlád mnoha evropských zemí zavřít restaurace a další podniky, kde se hromadí více lidí.

Google začne zveřejňovat vývoj návštěvnosti veřejných míst

Společnost Google začne od pátku ve 131 zemích včetně Česka zveřejňovat všeobecné přehledy o tom, jak se vyvíjí návštěvnost veřejných míst. Údaje mají posloužit zdravotníkům v boji proti koronaviru.

Google začne přehledy zveřejňovat nejprve na úrovni států a regionů, v dalších týdnech bude pracovat na možnosti zobrazit data za menší územní celky. V přehledech uživatelé naleznou trendy za několik týdnů, nejkratší interval je 48 až 72 hodin.

Ve Francii přibývá mrtvých, země začala do počtu obětí zařazovat domovy pro seniory

Počty úmrtí na koronavirus ve Francii prudce stoupají poté, co tamní úřady začaly s postupným započítáváním statistik z domovů pro seniory.

Zatímco v nemocnicích vzrostl počet obětí o 500 na 4500, domovy hlásí navíc dalších téměř 900 zemřelých. Francie tak má 5398 obětí koronaviru a očekává se, že čísla dál porostou. V dalších dnech totiž budou přicházet statistiky z velké části dosud nezapočítaných domovů, kterých je v zemi přes sedm tisíc.

V Londýně zahajuje provoz obří polní nemocnice

V Londýně v pátek otevře obří polní nemocnice, která bude poskytovat lékařskou péči až 4000 pacientům. Inaugurace se na dálku zúčastní britský princ Charles, který se nedávno vyléčil z koronavirem způsobené nemoci COVID-19.

  Situace v Mariupolu je kritická, zachránit ho může jen rychlá vojenská operace, říká šéf obránců

Následník britského trůnu se k otevření nemocnice připojí prostřednictvím videopřenosu ze svého skotského sídla v Birkhallu, kde pobývá v izolaci. Osobně přítomen bude ministr zdravotnictví Matt Hancock, který se po pozitivním testu na koronavirus rovněž musel načas uchýlit do karantény.

Německo má téměř 80 tisíc pacientů s nemocí COVID-19

Za posledních 24 hodin přibylo v Německu 6174 infikovaných, informoval dnes na své webové stránce Institut Roberta Kocha (RKI).  V zemi nemoci COVID-19 podlehlo již přes tisíc lidí.

Nejvíce nakažených nadále hlásí Bavorsko, které hraničí s Českem. Na druhém a třetím místě zůstávají Severní Porýní-Vestfálsko, které je nejlidnatější německou spolkovou zemí, a Bádensko-Württembersko.

V Sasku, které rovněž sousedí s Českem, je ke dnešku 2336 infikovaných. Ze šestnácti německých spolkových zemí je v počtu případů na devátém místě.

Švýcarský Zermatt přes Matterhorn posílá světu naději

Ze švýcarského alpského střediska Zermattu se každý den po setmění zaměří světla na štít Matterhornu a vytvoří na něm obraz podle návrhu Švýcara Gerryho Hofstettera.

Zermatt, uvyklý na ruch a turisty, nyní zeje kvůli koronaviru prázdnotou. Iluminační akcí chce prokázat solidaritu s celým světem, který čelí smrtící epidemii.

V západních státech počet nakažených znepokojivě narůstá, v Číně se naopak šíření viru tlumí

Několik západních států, které patří mezi oblasti nejhůře postižené pandemií způsobené novým typem koronaviru, ve čtvrtek oznámilo další znepokojivý nárůst případů a obětí nemoci COVID-19.

Ve Španělsku podlehlo infekci již více než 10 tisíc lidí, když za den přibylo rekordních 950 úmrtí z řad nakažených. Smutný rekord v počtu mrtvých během 24 hodin, celkem 569, zaznamenala také Británie.

V nejpostiženější Itálii za poslední den zemřelo 760 dalších lidí, celkem už bezmála 14 tisíc. V Číně naopak počty nových případů dále klesají. Peking eviduje pouze 35 nově nakažených.

  Politický kouzelník, který ztratil kontrolu nad mocí, píše o Johnsonovi tisk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com