Zprávy o mobilizaci vyvolaly v Rusku úzkost a strach, uvedlo centrum Levada

Od vyhlášení částečné mobilizace v Rusku se prudce zvýšila pozornost obyvatel země k událostem týkajícím se Ukrajiny a výrazně vzrostly jejich obavy z dalšího vývoje. Zprávy o mobilizaci vyvolaly ve společnosti úzkost a strach. Podpora ruské armády zůstává vysoká, ale vzrostl počet lidí, kteří si přejí zahájení mírových jednání. Vyplývá to z nejnovější ankety centra Levada, nezávislého ruského střediska pro průzkum veřejného mínění.

Úzkost, strach nebo hrůzu podle něj pociťuje po vyhlášení částečné mobilizace 47 procent respondentů. Dalších 23 procent cítí hrdost na Rusko a 13 procent hněv a rozhořčení.

Na konci září se výrazně zvýšil podíl lidí, kteří pozorně sledují situaci kolem Ukrajiny, píše centrum Levada na svém webu. Uvádí, že „velmi pozorně“ situaci sleduje 32 procent dotázaných, zatímco v srpnu tak činilo 21 procent respondentů. Dalších 34 procent lidí vývoj sleduje „docela pozorně“, v srpnu to bylo 30 procent.

V souvislosti s událostmi na Ukrajině vzrostlo rovněž u Rusů znepokojení, zmiňuje centrum Levada. V září ho podle průzkumu pociťovalo 88 procent respondentů – 56 procent jich uvedlo, že jsou „velmi znepokojeni“ (v srpnu jich bylo 37 procent) a dalších 32 procent je „spíše znepokojeno“ (v srpnu se tak vyjádřilo 37 procent).

„Míra podpory akcí ruských ozbrojených sil na Ukrajině se nepatrně snížila – ze srpnových 76 procent klesla v září na 72 procent,“ uvádí ruské středisko pro průzkum veřejného mínění. Naopak mírně vzrostl počet lidí, kteří by upřednostnili zahájení mírových rozhovorů – vyjádřilo se tak 48 procent respondentů, v srpnu jich bylo 44 procent.

Centrum Levada průzkum provedlo ve dnech 22. až 28. září mezí 1631 dospělými Rusy v 50 regionech země. Ruský prezident vyhlásil částečnou mobilizaci 21. září.

  Rusko nehodlá zavřít své okno do Evropy, řekl Putin

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com