Rakušan: Zavedení kontrol na hranicích má být překážkou převaděčům

idnes.cz

Dočasné zavedení kontrol na hranici se Slovenskem není podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) silový krok vůči Slovensku, cílem je dát převaděčským skupinám najevo, že pro ně existuje překážka. Ministr to dnes řekl na půlnočním briefingu v Hodoníně na hranici se Slovenskem. Kontroly zavádí Česko ode dneška na hranicích se Slovenskem kvůli zvýšené migraci hlavně Syřanů. Konkrétně se to týká 17 silničních, sedmi železničních a tří říčních přechodů. Na jiných místech není možné od půlnoci ze středy na dnešek minimálně dalších deset dnů státní hranice překračovat, policisté začali hlídat i takzvanou zelenou hranici.

„Rozhodně tím cílem není komplikovat život občanů ať už České nebo Slovenské republiky. Rozhodně to není nějaký silový krok České republiky vůči Slovensku. Tím cílem je jediné, dát i převaděčským skupinám, což jsou ti skuteční zločinci, což jsou ti skuteční obchodníci s lidským neštěstím, jasně najevo, že tady existuje překážka. A tou ty kontroly zavedené na slovensko-české hranici objektivně v této chvíli jsou,“ řekl Rakušan.

Hranice hlídají stovky policistů. Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že v jedné směně slouží asi 500 policistů z celé ČR, kterým pomáhá 60 celníků. „Máme oprávnění zastavit vozidlo, provést prohlídku toho vozidla, případně i zavazadla, a udělat všechno pro to, aby na naše území vstupovali pouze cizinci, kteří splňují podmínky pobytu,“ uvedl policejní prezident.

Policisté budou kontrolovat i takzvanou zelenou hranici. Podle Vondráška kdokoliv, kdo bude překračovat státní hranici ze Slovenska k nám, musí využít těch 27 stanovených míst. Jinak se vystavuje postihu za přestupek s pokutou až 50.000 korun. Výjimku mají zemědělci, lesníci, myslivci či rybáři při výkonu své práce v příhraničí, také složky integrovaného záchranného systému.

  Volby 2022: Kdo, kdy a kde může volit? Co dělat, když nebudu moct do volební místnosti?

O dočasném zavedení kontrol rozhodla vláda v pondělí. V první fázi bude trvat deset dní, tedy do 8. října. Podle vlády jde o způsob, jak bojovat s nelegální migrací. Čas chce využít k jednání se slovenskou stranou, poté kabinet situaci vyhodnotí. Slovenský premiér Eduard Heger ve středu Českou republiku za její rozhodnutí kritizoval a naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku. V návaznosti na Česko ode dneška zahajuje kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko. Země tak chce předejít tomu, aby převaděči obcházeli kontroly na českých hranicích cestou právě přes Rakousko.

Policisté od začátku letošního roku zajistili na území republiky zhruba 12.000 migrantů. To výrazně překračuje čísla z roku 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. Zadrželi i 125 převaděčů, zatímco v minulých letech šlo řádově o jednotky či nižší desítky případů ročně. Ve středu počty zadržených dál rostly. Jen jihomoravští policisté k 13:00 zajistili 265 migrantů, tedy více než za celé úterý, kdy bylo zadržených cizinců 194. Drtivá většina migrantů má syrský původ, nepřichází ale přímo ze Sýrie, nýbrž z Turecka. Česko není jejich cílem, putují dál na západ.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com