Fiala příští týden navštíví Indii, bude jednat mj. s premérem Módím

Premiér Petr Fiala (ODS) příští týden vyrazí na návštěvu Indie, kde se setká také se svým protějškem Naréndrou Módím. ČTK o tom informoval Úřad vlády, podle nějž bude Fiala s Módím jednat o posílení vztahů obou zemí, rozvoji obchodní a obranné spolupráce a společných vědecko-výzkumných projektech. Předseda vlády rovněž navštíví univerzitu v Džajpuru a bude jednat se zástupci místní vlády a podnikatelské komunity. Zúčastní se také ekonomického fóra Vibrant Gujarat Global Summit, kde vystoupí s projevem. Podle indického listu The Hindu by měl být Fiala hlavním hostem summitu, kterého se zúčastní zástupci ze třicítky zemí.

Fiala odletí na cestu do nejlidnatější země na světě v úterý dopoledne z Prahy. O den později má mít projev na zmíněné konferenci, ve 13:50 místního času ho čeká jednání s předsedou indické vlády Naréndrou Módím, odpoledne položí květiny k soše Mahátmy Gándhího a bude jednat s prezidentem Mosambiku Filipem Nyusim. Ve čtvrtek navštíví Národní institut lékařských věd a výzkumu University Džajpur, navštíví stavbu Maříkova centra umělé inteligence, robotiky a kybernetiky a setká se se zástupci univerzity, místní vlády, podnikatelské komunity a start-upů

Na summit Vibrant Gujarat dorazí podle The Hindu také například prezident Východního Timoru a nositel Nobelovy ceny za mír José Ramos-Horta či prezidenti Spojených arabských emirátů a Mosambiku.

Podle listu se na českého premiéra při návštěvě Indie bude upírat pozornost i kvůli případu indického občana Nikhila Gupty, který je od června zadržován v Praze. Spojené státy Inda viní ze spiknutí s cílem zavraždit vůdce sikhských separatistů v New Yorku a žádají jeho vydání. Záležitost by mohla být předmětem rozhovorů indických představitelů s českým premiérem, píše The Hindu.

Fiala v prosinci řekl, že v první polovině letošního roku navštíví Indii, ale také Španělsko či Itálii. Loni v dubnu premiér absolvoval cestu po Asii, navštívil při ní Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. V listopadu pak navštívil Etiopii, Keňu, Ghanu a Pobřeží slonoviny.

  Překvapení v průzkumech: TOP 09 obírá Piráty, navzdory Feriho kauze

Summitu Vibrant Gujarat se zúčastnil i předchozí český premiér Andrej Babiš (ANO) v lednu 2019 při své cestě, která zahrnovala i návštěvu Singapuru a Thajska. Byla to první premiérská návštěva z Česka v Indii od roku 2006, kdy zemi navštívil Jiří Paroubek. O pět let dříve byl v Indii jako premiér i pozdější prezident Miloš Zeman. Z prezidentů do Indie cestoval v roce 1994 Václav Havel a o 11 let později Václav Klaus.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com