Vaše působení na ministerstvu byla jedna velká krize. Nerudová se kvůli rozpočtu pustila do Schillerové

ct24.ceskatelevize.cz

 

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na sociální síti kritizovala výsledek státního rozpočtu za loňský rok. Jde podle ní o „nejhorší nekrizový výsledek v novodobých dějinách ČR“. Její slova nadzvedla ze židle ekonomku a bývalou rektorku Mendelovy univerzity v Brně Danuši Nerudovou. Schillerové vzkázala, že její působení na ministerstvu financí byla jedna velká krize.

Hospodaření státu loni skončilo schodkem 288,5 miliardy korun, oznámil ve čtvrtek ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Státu se tak podařilo dodržet plánovaný rozpočtový deficit 295 miliard korun. Schodek byl nejnižší od pandemie covidu-19, ale zároveň čtvrtý nejhlubší v historii Česka. Státní dluh ke konci loňského roku vzrostl na 3,111 bilionu korun z 2,895 bilionu korun na konci roku 2022.

Opozice výsledek rozpočtu kritizuje, podle nich byl výsledek hospodaření jeden z nejhorších v historii země. Naopak Národní rozpočtová rada (NRR) ho zhodnotila kladně. Také podle ekonomických analytiků je dodržení plánovaného schodku dobrá zpráva, deficit ale považují za nepřijatelně vysoký.

„Vykázaný deficit rozpočtu ve výši 288,5 miliardy Kč je daleko nejhorším nekrizovým výsledkem v novodobých dějinách ČR. A bez pochybných operací pana Zbyňka Stanjury by byl ještě o 54 miliard Kč horší,“ napsala na sociální síti Schillerová.

„Reálný výsledek, po započítání 18 miliard Kč mimorozpočtové půjčky od Evropské investiční banky, 16 miliard Kč faktické půjčky od ČEZ v důsledku dividendy odpovídající 99,5 % veškerého zisku a 20 miliard Kč rizik přesunutých na letošní rok ústavně sporným nevyplacením mimořádné valorizace, odpovídá 342,5 miliardy Kč. Pohled na příjmovou stranu pak v plném rozsahu potvrzuje závažné systémové problémy a rozmach šedé ekonomiky. Výběr daní bez pojistného je z hlediska plnění plánu nejhorší od krizového roku 2009, výběr DPH je pak nejhorší za posledních 10 let. Na úrovni veřejných rozpočtů nebylo inkaso DPH naplněno o 24,2 miliardy Kč, které naléhavě chybějí v rozpočtu státu, měst i krajů. Boom přeshraničních nákupů a závažných daňových podvodů zase potvrzuje alarmující inkaso spotřebních daní, které skončilo 9,1 miliardy Kč pod plánem,“ tvrdila potom.

  Nemocnice uvažuje o přesunu Zemana na běžný pokoj

Dodala, že inkaso windfall tax u bank, které bylo výrazně nižší, než vláda počítala, by „samo o sobě mělo vést k neprodlenému odvolání ministra financí“.

Na její slova reagovala Nerudová s tím, že jí vadí nemístná a neustálá kritika. „Paní exministryně, je pravda, že vaše působení na ministerstvu financí byla jedna velká krize. Mnoho z nás na to ještě nezapomnělo. K letošnímu rozpočtu ⁠– stejně jako vám se i mně nelíbí některé účetní triky, ale stejně tak mi vadí vaše nemístná a neustálá kritika. Neslyšela jsem od vás ani jeden konstruktivní návrh, jak řešit dluhy i obří inflaci, na které máte nemalý podíl,“ vzkázala Schillerové.

Ohradila se i TOP 09. „Když jsme se politiků hnutí ANO ve sněmovně ptali, kde by hledali úspory, přišli s návrhy, které by stály daňové poplatníky 250 miliard korun. A tak je to s nimi se vším. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová se za svou nekompetenci jistě neomluví, ale kdyby se aspoň styděla,“ napsala vládní strana.

Opozice dlouho tvrdila, že plánovaný schodek rozpočtu pro rok 2023 není reálný a ve skutečnosti bude mnohem vyšší. „Reálný schodek podle toho, jak byl předložen rozpočet, není 295 miliard, ale 470 miliard korun. To je reálné číslo, kdyby pan ministr Stanjura odvedl svou práci, poctivě se postavil k číslům a vláda mu nedovolila, aby takto nereálný rozpočet prošel do sněmovny,“ řekla pro Seznam Zprávy v prosinci 2022 Schillerová.

„Rozpočet na rok 2023 je ztracen. Snaha Zbyňka Stanjury něco změnit je už jen ovívání mrtvé pokojské. Dobíhají ho lži, švindly a nekompetence. Od podzimu bylo jasné, že to nedopadne dobře,“ tvrdil podobně v červnu Karel Havlíček (ANO).

Tomu se teď vysmál ministr financí Stanjura. „Některá vyjádření k rozpočtu zrají jako víno,“ napsal.

  V U. Hradišti se objevila rudá hvězda a nápis Kreml

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com