NÚKIB upozorňuje na zvýšené riziko kybernetických DDoS útoků

ct24.ceskatelevize.cz

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na zvýšené riziko takzvaných DDoS útoků proti České republice a tuzemským subjektům. Eviduje výrazný nárůst počtu kybernetických útoků tohoto typu. Úřad o tom dnes informoval na svém webu.

NÚKIB uvedl, že byť mají DDoS útoky obvykle spíše krátkodobý dopad, především na fungování webů či služeb na ně navázaných, doporučuje ostražitost a zavedení opatření proti nim. Upozornil také, že z důvodu DDoS útoků mohou nastat dočasné výpadky systémů, včetně kritických služeb, například portálů veřejné správy.

„V posledním měsíci, mimo jiné v kontextu geopolitické situace ve východní Evropě, evidujeme v České republice výrazný nárůst počtu útoků tohoto typu,“ uvedl NÚKIB.

DDoS útoky spočívají v tom, že počítače ovládané hackery velkým počtem dotazů zahltí napadený server a tím ho vyřadí z provozu. Útoky je možné si objednat na internetu. Nedávno jim čelily například České dráhy, skupina Vltava Labe Media, některá letiště nebo portál veřejné správy.

ČTK

  Jurečka: Dokud bude ruský prezident Putin v Kremlu, je ohrožena i ČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com