Americká centrální banka zřejmě opět zvýší základní úrok o 0,75 procentního bodu

Americká centrální banka (Fed) dnes rozhodne o nastavení své měnové politiky. Všeobecně se předpokládá, že opět zvýší základní úrok o 0,75 procentního bodu. Základní sazba Fedu by se tak dostala do rozpětí 3,75 až 4,00 procenta, nejvýše od ledna 2008.

Fed úrokové sazby zvýšil o 0,75 procentního bodu už třikrát za sebou. V poslední době se nicméně spekuluje, že v prosinci by centrální banka mohla tempo zvyšování úroků zpomalit. Investoři doufají, že Fed v dnešním prohlášení naznačí vývoj úrokových sazeb v příštích měsících.

Fed se podobně jako další centrální banky snaží zvyšováním úroků omezit inflaci. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v září už třetí měsíc za sebou zpomalilo a míra inflace klesla na 8,2 procenta ze srpnové hodnoty 8,3 procenta. V červnu se inflace vyšplhala na čtyřicetileté maximum 9,1 procenta.

Zvyšování úroků pomáhá brzdit inflaci, obvykle však má negativní vliv na hospodářskou aktivitu. Šéf Fedu Jerome Powell už dříve varoval, že přísná měnová politika nutná k potlačení vysoké inflace bude americké domácnosti i podniky bolet. Její dopady se podle něj projeví vyšší nezaměstnaností a možná i hospodářskou recesí.

ČTK

 

  Ekonomika v příštím roce zpomalí, inflace se začne postupně snižovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com