EU varovala Muska, že twitteru kvůli moderování obsahu hrozí zákaz, píše FT

ct24.ceskatelevize.cz

Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton při videohovoru s miliardářem Elonem Muskem varoval, že EU zakáže twitter, pokud nebude dodržovat přísná pravidla o moderování obsahu. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s rozhovorem. V EU se tak podle agentur zřejmě schyluje k regulační bitvě o budoucnost této sociální sítě.

Breton řekl Muskovi, že musí dodržovat seznam pravidel, včetně toho, že nesmí volit „svévolný“ přístup k obnovování účtů zakázaných uživatelů, musí „agresivně“ stíhat dezinformace a souhlasit s „rozsáhlým nezávislým auditem“ platformy. Pokud nebude plnit tato pravidla, hrozí, že sociální sít bude porušovat nový zákon o digitálních službách. Ten stanoví globální standardy toho, jak velké technologické společnosti musí dohlížet na obsah internetu. Breton zdůraznil, že v případě porušení zákona bude twitter čelit zákazu v Evropě nebo pokutě až do výše šest procent globálního obratu.

Musk podle zdrojů několikrát řekl, že nový zákon EU je „velmi rozumný“. Dodal, že ho četl a myslí si, že by se měl uplatňovat všude ve světě.

Musk o sobě tvrdí, že je zastáncem absolutní svobody projevu. Varování EU je zřejmě reakcí na jeho přístup k moderování obsahu, když oznámil, že na platformě povolí všechny projevy, pokud budou legální. Již dříve Musk řekl, že bude dodržovat všechny příslušné zákony.

Mezi požadavky EU je, aby Musk poskytl jasná pravidla o tom, kterým uživatelům hrozí zákaz. Musk nedávno nechal na twitteru obnovit účty některých známých osobností, které mají zákaz na facebooku a instagramu.

EU rovněž požaduje, aby se Twitter zavázal k auditu, který provede do léta příštího roku, kdy musí předat informace, jako je počet aktivních uživatelů a zakázaných účtů.

Musk je nejbohatším člověkem na světě. Firmu Twitter koupil v říjnu za 44 miliard dolarů (přes bilion Kč) a ve společnosti od té doby zahájil dramatické změny, včetně propuštění zhruba poloviny zaměstnanců a většiny vedení s cílem snížit náklady. Slíbil také, že zřídí radu pro moderování obsahu s „široce různorodými názory“, se kterou bude konzultovat obnovení zakázaných účtů. Nicméně účty začal obnovovat a slíbil, že od tohoto týdne obnoví dříve pozastavené twitterové účty, které neporušily zákon. Minulý týden v reakci na tweet upozorňující na jeho předchozí slib o konzultacích s radou uvedl, že velká koalice politických a sociálních aktivistických skupin souhlasila s tím, že se nepokusí twitter zničit tím, že ho připraví o příjmy z reklamy, pokud bude s touto podmínkou souhlasit. Dohodu však porušila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com