Polská ministryně: ČR a Polsko potřebují v souvislosti s Turówem čas do pondělka

hn.cz/

Česko a Polsko potřebují čas do pondělka, aby se seznámily s podrobnostmi a kompromisy možné dohody o polském hnědouhelném dolu Turów. Po dnešním jednání se na tom shodli polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová a liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) schůzku pro média neokomentoval. Podle Česka důl u česko-polské hranice mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích.

„Vysvětlovali jsme si pozice. Považuji za důležité to, že znovu jednáme,“ řekl Půta. „Myslím, že potřebujeme čas na to, aby se s podrobnostmi seznámili všichni, kteří o tom rozhodují teď, a všichni, kteří o tom budou pravděpodobně rozhodovat do budoucna,“ dodal.

„Potřebujeme ještě čas do pondělka, abychom dohodli podrobnosti, a pak vydáme konečné komuniké,“ řekla Moskwová. Na otázku, co ještě zbývá za sporný problém, odpověděla, že je ještě potřeba chvilka na dohodnutí.

Česko-polské vztahy problematika dolu v poslední době narušila. Spor o výpovědní lhůtě mezivládní dohody brání jejímu uzavření. Pro Česko není podle dřívějších vyjádření dotčených resortů akceptovatelné, že polská strana v závěru jednání přišla s požadavkem možnosti výpovědi vzájemné smlouvy po dvou letech, přestože těžba má podle stávajícího povolení pokračovat dalších 23 let.

Konkrétní rozhovory o smlouvě začaly v červnu, na začátku října ale byly přerušeny. Dohoda by měla vést ke stažení žaloby, kterou ČR na Polsko kvůli dolu Turów a jeho rozšíření podala k Soudnímu dvoru EU.

Tento soud v květnu předběžně nařídil pozastavit těžbu v dole Turów, a to až do rozhodnutí o stížnosti České republiky, která se v únoru na soud obrátila kvůli tomu, že provoz dolu mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v Libereckém kraji. Polská vláda těžbu odmítá přerušit, protože by to podle ní negativně dopadlo na energetickou bezpečnost země. Polsko proto podalo návrh na zrušení květnového rozhodnutí o pozastavení těžby. Unijní soud Polsku 20. září uložil pokutu půl milionu eur (asi 12,8 milionu Kč) za každý den pokračování těžby.

  Chcípl PES demonstroval před domem ministra Hamáčka v Mratíně

Moskwová ve středu polské stanici Polsat News řekla, že by k dosažení dohody mohlo stačit jedno jednání. K uzavření dohody podle ní zbývá dojednat jen několik málo věcí. Platforma Společně pro vodu ale ve čtvrtek v prohlášení uvedla, že současná verze česko-polské smlouvy zdroje vody na české straně neochrání a je v rozporu se zájmy ČR.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com