Přestaňte nám lhát, křičeli lidé kvůli Zemanovi v nemocnici pod okny Hradu

idnes.cz

Na pražském Hradčanském náměstí v sobotu od 18:30 hodin začala akce lidí svolaná přes sociální sítě s názvem Protest proti absurdnímu chování úředníků Kanceláře prezidenta republiky. Ta čelí kritice veřejnosti i politiků ohledně informování o stavu a hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana. Na místo přišla odhadem stovka lidí, krátce před sedmou hodinou akce skončila a začali se rozcházet.

Organizátorka Edita Šramotová původně plánovala poklidný protest uskutečnit přímo před Kanceláří prezidenta republiky, na druhém nádvoří Pražského hradu. Kvůli zájmu, který je vyšší, než očekávala, se však lidé sešli na Hradčanském náměstí. „Plánujeme poklidný protest do sedmi hodin večer,“ řekla Šramotová na úvod.

Lidé přišli na místo s transparenty a nápisy „Hradní (z)rádci, táhněte do Moskvy“, někteří také skandovali „Přestaňte nám lhát!“. Protestujícím vadí chování kancléře Vratislava Mynáře. „Nábořenský fanatismus ředitele odboru tiskového je mi na míru odporný,“ prohlásila mimo jiné Šramotová.

Organizátorka a zúčastnění také chtějí veřejně podpořit personál Ústřední vojenské nemocnice, kde je od neděli prezident Miloš Zeman hospitalizován na ARO.

Akce podle dostupných informací proběhla bez incidentu.

„Do oken KPR (Kanceláře prezidenta republiky, pozn. red.) uvidíme i tak a vzhledem k tomu, co se teď v těch kancelářích musí dít, věřím, že i v 18:30 v sobotu tam bude stále plno úředníků, kteří uvidí nás,“ uvedla v popisu facebookové události.

Ke svolání protestu podle svých slov přistoupila proto, že chce dát veřejně najevo svůj nesouhlas s postupem Hradu ohledně informování veřejnosti o zdravotním stavu Miloše Zemana a o jeho způsobilosti vykonávat úřad.

„Chci se ohradit proti záměrně lživým a vůči veřejnosti urážlivým informacím, které vypouštějí do veřejného prostoru vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář a ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček,“ doplnila organizátorka.

  Filip: KSČM nevidí důvod pro další prodlužování nouzového stavu

Událost, o kterou projevilo zájem několik tisíc lidí, nemá podle slov organizátorky povolení pražského magistrátu. Nebyla totiž nahlášena alespoň v pětidenním předstihu. Šramotová proto apelovala na slušnost a toleranci účastníků.

Setkání v nemocnici

Druhá událost je plánovaná na nedělní poledne. Uskutečnit se má přímo v areálu Ústřední vojenské nemocnice, kde se Zeman léčí. Názvem „Strom ÚVN, they can’t stop all of us“ paroduje událost, která se odehrála v září 2019 v USA, kdy se sešly stovky lidí před areálem tajemstvím obestřené Oblasti 51.

„Hradní sebranka mlčí, doktoři mlčí, nikdo neví v jakém stavu je prezident této země a hradní mafie si mezitím vodí na JIP vybrané návštěvy, jmenuje soudce a neřeší povolební situaci. Jsme občané a máme toho dost! Přijďte v neděli na 12 hodinu do areálu Ústřední Vojenské nemocnice na procházku, dát si vinnou klobásku nebo meruňkovou buchtu,“ píší organizátoři na Facebooku. Současně však uvádí, že nikoho nenabádají k neoprávněnému vniknutí, ohrožení veřejného pořádku ani žádnému jinému trestnému činu ani přestupku.

Později organizátoři doplnili, že po konzultaci s odpovědnými orgány apelují na lidi, aby se zdržovali primárně v zónách před pavilony CH1 a CH2, vyhnout se naopak mají prostoru před akutním příjmem a trase, po které jezdí sanitky. „Neneseme zodpovědnost za případné činy jednotlivců kteří se k nám na procházce připojí,“ doplnili.

Organizátoři obou akcí reagují na události posledních dnů, kdy Zemana hospitalizovaného v ÚVN navštívil předseda Sněmovny Radek Vondráček. Toho tam přivedl hradní kancléř Vratislav Mynář. Nemocnice poté uvedla, že ošetřující lékař o návštěvě nevěděl, Policie ČR na její přání již k prezidentovi mimo nejbližší rodinu bez předchozí domluvy nikoho nepustí. Předseda Senátu Miloš Vystrčil večer řekl, že kancelář Hradu mu neodpověděla na dotaz o zdravotním stavu prezidenta, poslal proto dopis i právě do ÚVN.

  ČR si koncerty či pochody připomene dva roky od začátku války na Ukrajině

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com