EU a Čína se dohodly na společném summitu, uvedl Michel

Předseda Evropské rady Charles Michel dnes uvedl, že Evropská unie a Čína brzy uspořádají společný summit. Michel to oznámil na twitteru po telefonátu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

„Pokud jde o vztahy mezi EU a Čínou, dialog zůstává klíčový navzdory rozdílům. Dohodli jsme se na uspořádání summitu mezi EU a Čínou a posílení našeho dialogu,“ napsal Michel na twitteru, aniž uvedl jakékoli datum.

„Řešili jsme situaci v Afghánistánu, mezinárodní společenství musí být jednotné a vyzývat Tálibán, aby respektoval mezinárodní závazky a zajistil inkluzivní vládu,“ uvedl v dalším příspěvku.

Nejmenovaný představitel EU agentuře Reuters řekl, že Michel si s čínským prezidentem potvrdil záměr uspořádat jednání mezi politickými vůdci Evropské unie a Číny. Hovořili také o možnosti pozdějšího setkání se všemi členy Evropské rady.

Poslední čínsko-unijní summit se konal loni v září. Kvůli pandemii covidu-19 se jednalo o videokonferenci. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová tehdy uvedla, že Čína musí přestat klást evropským firmám překážky v přístupu na svůj trh. Michel po jednání prohlásil, že EU zůstává znepokojena přístupem Číny k právům menšin a uplatňováním kontroverzního bezpečnostního zákona, který omezuje autonomii Hongkongu.

Autor: ČTK

  Na světě se potvrdilo přes 45 milionů případů koronaviru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com