Desítky škol prosí o prázdniny. „Plošně se zavírat nebudou,“ trvá na svém Gazdík

seznamzpravy.cz

Stále přibývá škol, které už kvůli šíření covidu-19 nemohou zajistit výuku. Ministerstvo zdravotnictví ani školství ale nepočítají s plošným uzavřením škol. Spoléhají na práci hygien, které se ale školy uzavírat zdráhají.

Do minulého úterý požádalo Ministerstvo školství o přerušení výuky jen osm ředitelů. Do pondělí už ale bylo takových škol 56. Kvůli vysokému počtu karantén a izolací už zkrátka ředitelé nemají dost pedagogických pracovníků, kteří by zajistili pro žáky výuku. Ministerstvo zdravotnictví přitom počítalo s tím, že se situace na školách uklidní už minulý týden. Problémy s covidem-19 se ale spíš prohloubily.

Přesto ministr školství Petr Gazdík (STAN) odmítá, že by se školy měly i alespoň na čas plošně zavřít.

„Samozřejmě, že si uvědomuji, že situace ve školách je náročná, ale o jejich plošném zavírání, vzhledem k tomu, že naši žáci a studenti byli na distanční výuce nejdéle v Evropě, neuvažuji. Situaci na školách sledujeme a po dohodě s Ministerstvem zdravotnictví se i příslušné krajské hygieny snaží řešit situaci individuálně a tak, aby nedocházelo ke zbytečnému výpadku výuky,“ popisuje Gazdík.

Jak ale Seznam Zprávy psaly už minulý týden, krajské hygienické stanice nepostupují jednotně a neuzavírají školy ani v případě, kdy ředitel postrádá více než polovinu pedagogického sboru. Podle Ministerstva zdravotnictví ale ani to není důvod k plošnému uzavření škol.

„Díky testování se podařilo zachytit zdroje nákazy ve školách, a proto není důvod k jejich plošnému zavírání. Posouzení místních specifik je v kompetenci krajských hygienických stanic,“ říká mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Nová vláda se chce totiž za každou cenu vyhnout dalšímu školnímu lockdownu. Od března 2020 do června 2021 totiž žáci prvního stupně základních škol ztratili 94 dní výuky, na druhém stupni 141 dní a na středních školách dokonce 155 dní. Déle měly uzavřené školy ze států Evropské unie jen Polsko, Irsko a Slovinsko. Ministerstvo školství pak vyčíslilo ztrátu za dobu distanční výuky na 1,25 bilionu korun.

  V úterý v ČR opět zpomalovalo šíření covidu a zrychlovalo očkování

Čekání na volno

Školy tak sice v současné době plošně uzavřené nejsou, řada ředitelů ale musela sáhnout k vyhlášení volna nebo právě požádat Ministerstvo školství o změnu organizace školního roku. Poslední výsledky z testování minulý týden ukázaly na více než dvojnásobný nárůst pozitivních případů covidu-19. Mezi žáky odhalily PCR testy 15 178 nakažených a mezi pedagogy 1 449.

„Zároveň jsem přišel s návrhem na 10 dní pandemického ředitelského volna, které dá ředitelům, kteří znají situaci ve svých školách nejlépe, možnost flexibilního řešení, včetně možnosti zavést na těch deset dnů distanční výuku,“ dodává Gazdík.

Zákon bude ale teprve ve čtvrtek projednávat Senát. Ředitelé, kteří svých pět dní ředitelského volna už vyčerpali, tak mohou spoléhat jen na pomoc hygieniků nebo Ministerstva školství. V opačném případě musí učit i s nedostatečným počtem pedagogů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com