Le Penová svou prezidentskou kampaň financuje půjčkou od maďarské banky

svet.sme.sk

Francouzská krajně pravicová politička a europoslankyně Marine Le Penová bude svou předvolební kampaň na post v čele Francie financovat půjčkou od maďarské banky, uvedla dnes rozhlasová stanice RTL. Le Penová dosud vedla nízkonákladovou kampaň; nyní její strana Národní sdružení (RN) získala půjčku 10,6 milionů eur (257 milionů korun).

Volební štáb odmítl médiím sdělit podrobnosti a jméno konkrétního finančního ústavu s odvoláním na „doložku o mlčenlivosti“.

„Tento úvěr jsme získali ve velmi obtížných podmínkách zpřísňujících se pravidel financování volebních kampaní a neochoty bank financovat demokratický život naší země. Umožní nám v klidu přistoupit k závěrečné části kampaně,“ uvedl po prvních zprávách o půjčce dočasný předseda RN Jordan Bardella. Le Penová se vedení strany v září dočasně zřekla právě kvůli prezidentské kampani.

Média v souvislosti s půjčkou připomínají blízký vztah Le Penové s maďarským autoritářským premiérem Viktorem Orbánem. Ten podle některých mohl pomoci se zprostředkováním úvěru, aby podpořil úspěch podobně krajně pravicově smýšlející političky. To však strana popírá.

Orbán loni v říjnu Le Penovou přijal v Budapešti s velkou pompou a kordonem čestných hostů. O tomto víkendu se oba politici potkali v Madridu na schůzce šéfů evropských konzervativních nacionalistických stran a Orbán při té příležitosti opětovně vyjádřil podporu Le Penové v dubnových volbách.

Strana RN je vysoce zadlužená a již několik let má problémy sehnat podporu finančních ústavů. V roce 2014 získala peníze od První česko-ruské banky, která později přešla do rukou České konsolidační agentury, od které ji koupili lidé napojení podle analytiků na ruský plynárenský kolos Gazprom. Obě strany se nakonec u soudu dohodly na splácení úvěru.

Na prezidentskou kampaň v roce 2017 si RN půjčila šest milionů eur od mikrostrany Cotelec Jean-Marieho Le Pena a osm milionů eur od podnikatele Laurenta Fouchera. Tyto částky pak strana půjčila kandidátce Le Penové na prezidentskou kampaň.

  Zelenskyj se v Itálii setká s prezidentem Mattarellou a možná i s papežem

Podle dnes zveřejněného průzkumu volebních preferencí společnosti Harris Interactive je Le Penová se 17 procenty na druhém místě za současným prezidentem Emmanuelem Macronem. Ten by podle průzkumu v prvním kole hlasování získal 24 procent hlasů a ve druhém kole by nad Le Penovou vyhrál.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com