Do Prahy míří Morawiecki, oba státy se už zřejmě dohodly o Turówu

se.pl

Do Prahy dnes přijede polský premiér Mateusz Morawiecki. Úřad vlády ráno oznámil, že bude jednat s předsedou české vlády Petrem Fialou (ODS) o bilaterální spolupráci. Podle neoficiálních informací ČTK mají premiéři obou sousedních zemí podepsat smlouvu o podmínkách těžby v polském hnědouhelném dole Turów u českých hranic, kvůli němuž vede Praha s Varšavou spor. Polská tisková agentura PAP napsala, že vyjednávači obou zemí se ohledně dolu Turów dohodli a ve středu večer dohodu schválila polská vláda.

Morawiecki se s Fialou sejde hodinu před polednem v Kramářově vile, ve 13:00 je ohlášena tisková konference na úřadu vlády.

Agentura PAP s odvoláním na neoficiální zdroj uvedla, že v posledních dnech polští a čeští vyjednávači dolaďovali smlouvu o Turówu a dospěli k dohodě. Další podrobnosti k ní ale nesdělil. Server Onet připomněl, že dohodu musí parafovat obě vlády a že Morawiecki bude dnes v Praze jednat se svým českým protějškem.

Koncem ledna Fiala řekl, že jednání s Polskem o Turówu je možné dovést k dohodě v řádu několika týdnů. Stejně jako Morawiecki, s nímž byl podle svých slov v kontaktu, chce dosáhnout kompromisní dohody přijatelné pro Českou republiku, Polsko i Liberecký kraj.

Rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na námitky české strany. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr EU, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. Poláci to odmítají a zpochybňují i dopady na české území.

Generální advokát Soudního dvora Evropské unie dnes dal za pravdu české žalobě v kauze Turów. Polsko podle něj porušilo unijní právo, když neposoudilo vliv dolu na životní prostředí. Samotný verdikt unijní justice se očekává na jaře. Polsku se mezitím načítá pokuta za neuposlechnutí předběžného příkazu soudu zastavit těžbu, kterou se mu Evropská komise chystá strhnout z unijních dotací.

  Merkelová a Biden vyzvali Rusko ke stažení vojáků od hranic s Ukrajinou

Česko podle návrhu smlouvy mezi oběma státy trvá na náhradě 50 milionů eur (zhruba 1,22 miliardy korun) za škody způsobené těžbou, Polsko nabídlo 40 milionů eur (zhruba 980 milionů korun). Spor trvá také u požadavku na desetiletou délku soudního dohledu. Varšava byla jen pro dvouletý dohled.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com