Vláda bude večer řešit otevření hospod. Do hry může vstoupit staré pravidlo

seznamzpravy.cz/

Soud zrušil podmínku, že pro návštěvu restaurace nebo pro ubytování v hotelu je nutné se prokázat očkováním či proděláním covidu-19. Vláda má sedm dní, aby situaci ve vrcholící vlně omikronu napravila. Jednat bude již dnes večer.

Po nočním jednání, které se protáhlo kvůli jednání o nové podobě pandemického zákona, musí vláda premiéra Petra Fialy (ODS) řešit další komplikaci.

Nejvyšší správní soud ve středu zrušil nařízení, že navštívit restauraci nebo se ubytovat v hotelu mohou jen zákazníci, kteří se prokážou dokladem o očkování či o prodělání nemoci covid-19.

Ministerstvo zdravotnictví má nyní sedm dní na to, aby nařízení upravilo. Jinak přestane tato podmínka platit a ve vrcholící vlně onemocnění způsobených velmi infekční variantou omikron se hospody, kavárny či hotely otevřou i pro lidi nechráněné očkováním.

Seznam Zpráv zjistily, že ministři se kvůli této komplikaci s protikoronavirovými opatřeními ještě ve středu po 17. hodině sejdou k poradě, jak na rozhodnutí soudu zareagovat.

Zda vláda verdikt soudu prostě přijme, nebo zda vydá nové nařízení, které by odpovídalo soudnímu rozhodnutí, není zatím jasné. Premiér Fiala po středečním jednání vlády jen obecně řekl, že rozhodnutí soudu „budeme analyzovat a vrátíme se k němu“.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) pak na dotaz Seznam Zpráv, co bude vláda dělat, odpověděl: „Nic. To, co jsme měli v plánu, a je to další důvod, proč je nutné novelizovat pandemický zákon.“

Pokud by se odpověď na další postup vlády měla hledat v soudním rozhodnutí, Nejvyšší správní soud uvedl, že má nyní jen omezené možnosti, pokud chce, aby omezení pro návštěvu restaurací dále platila.

Soudce Petr Mikeš pak mimo jiné napsal, že do práv neočkovaných proti covidu-19 by bylo méně zasaženo v případě, kdyby se v hospodě, kavárně nebo hotelu museli prokazovat PCR testem. Tedy, kdyby se vláda vrátila k systému označovanému jako OTN – očkování, test, nemoc.

„Pakliže by byl negativní výsledek PCR testu přijímán jako průkaz takzvané bezinfekčnosti pro neočkované osoby bez prodělaného onemocnění, bylo by těmto osobám umožněno provádět činnosti a využívat služby regulované mimořádným opatřením. Tento nástroj by proto do práv neočkovaných osob zjevně zasahoval méně intenzivně než jejich úplné vyloučení,“ uvedl soudce Mikeš.

„Má-li proto osoba negativní PCR test, je vysoká pravděpodobnost, že v nejbližším časovém rozmezí nebude onemocnění šířit,“ doplnil soudce.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com