Šéfové parlamentu ČR jednali se Stoltenbergem, Rusku nelze ustupovat

irozhlas.cz

Členské země NATO musí nadále postupovat pevně a jednotně vůči ruským požadavkům týkajícím se Ukrajiny, které jsou pro spojenecké země včetně Česka nepřijatelné. Shodli se na tom dnes předsedové obou komor českého parlamentu Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová s generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem. Během závěrečného třetího dne své bruselské návštěvy jednali čeští představitelé i se šéfem Evropské rady Charlesem Michelem. Politika předsedajícího summitům Evropské unie ujistili, že Česko chce hrát během svého unijního předsednictví ve druhé polovině letošního roku aktivní roli.

Pekarová Adamová a Vystrčil hovořili se Stoltenbergem o tom, že česká vláda hodlá plnit své spojenecké závazky a k členství v NATO jako záruce své bezpečnosti nevidí alternativu. Naplno se to podle nich prokazuje zejména při současném napětí mezi Ruskem a Ukrajinou, když podle Západu hrozí ruský vpád do sousední země.

„Pokud má Rusko nějaké velmocenské ambice, tak není možné projevovat slabost,“ řekl novinářům v Bruselu předseda českého Senátu. Podle Stoltenberga NATO stále jednotně odmítá ruské požadavky, aby zavřelo dveře Ukrajině a omezilo své působení ve východních členských zemích včetně Česka.

Před návštěvou alianční centrály se Pekarová Adamová s Vystrčilem sešli s Michelem, s nímž hovořili zejména o chystaném předsednictví v EU, které po 13 letech Česko začátkem července na půl roku převezme od Francie.

„Nebudeme vládou, která si bude stěžovat na ´zlý Brusel´,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny v narážce na euroskeptické postoje některých opozičních politiků.

„Chceme hrát při vyjednávání aktivní roli a prosazovat své priority. Musíme proto hledat spojence i mimo V4,“ dodala s odkazem na zahraničněpolitické plány nového kabinetu. Mezi ně patří i budování širších spojenectví než je tradiční visegrádská čtyřka (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko), například s momentálně předsednickou Francií, Německem či Rakouskem. Předsednickými prioritami pak má podle Pekarové Adamové být například pokračování ekologické či digitální transformace nebo aktivnější přístup k projektu Východního partnerství, který se týká skupiny postsovětských zemí včetně Ukrajiny.

  Demonstranti vnikli do švédské ambasády v Bagdádu a zapálili ji

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com