Hokejistky olympijskou premiéru zvládly, Čínu porazily 3:1

České hokejistky porazily v Pekingu v historické premiéře na olympijských hrách Čínu 3:1. Góly daly Tereza Radová, Denisa Křížová a Michaela Pejzlová. Branku domácího výběru, v jehož dresu nastoupilo třináct hráček narozených v Kanadě nebo USA, vstřelila Hannah Millerová.

„Byli jsme trošku nervózní, což se ale dalo očekávat. Čekali jsme od Číny, že bude hrát přesně takhle. Organizovaně, tvrdě, velice dobře koučované. Přihrávky nebyly úplně přesné, nohy nám nejely tak, jak normálně jedou. Proti takovému defenzivnímu systému je to velice těžké. Celkově ale den holky zvládly bravurně. První den na olympiádě, první zápas na olympiádě v historii. Jsem na jejich výkon hrdý,“ řekl trenér Tomáš Pacina.

Češky měly hned v úvodu výhodu přesilové hry, gól však nedaly. Do první velké šance utkání se dostala v 6. minutě po české chybě v rozehrávce Segediová, jedna z naturalizovaných posil v sestavě Číny, ale Peslarovou nepřekonala.

O historicky první gól českých hokejistek na olympijských hrách se v 11. minutě postarala obránkyně Radová, která tečovala střelu Tejralové. „Vůbec mi to zatím nedochází, takže ten gól beru jako kterýkoliv jiný. Myslím ale, že pár hodin po zápase, nejpozději druhý den, mi dojde, co se mi povedlo. Snad po mně holky nebudou chtít něco do kasy…,“ usmívala se po zápase Radová.

Při vyloučení Pejzlové se do velké šance dostala Hymlárová, proti brankářce Chanové ale neuspěla. Podruhé se Češky prosadily ve 24. minutě, kdy přesně zakončila vydařenou kombinaci Křížová. Poté ale Číňanky přestály druhé oslabení a samy udeřily v přesilové hře. Faul Horálkové potrestala Millerová, která tvrdou střelou zakončila spolupráci zámořských posil čínského výběru pro olympijský turnaj.

„Holky se trochu unáhlily. Naše třetí hráčka ve slotu nebyla dostatečně nahoře. Puk se jí dotkl, ale stejně prošel na tu Kanaďanku a naše bekyně nevystoupila, jak má a střela šla na zadní tyč. Na takových akcích detaily rozhodují. Hráčky to vědí, trénovali jsme to. Ale nesplnili jsme role, jak jsme měli, a 2:1 je nepříjemný stav. Třetí třetinu jsme ovšem zvládli bravurně,“ prohlásil Pacina.

  Djokovič a Alcaraz jsou ve finále Wimbledonu, Strýcová si zahraje o deblový titul

Ve 34. minutě mohla Češky více uklidnit Mrázová, ale neprosadila se stejně jako z brejku na druhé straně Wooová, kterou vychytala Peslarová. V závěru druhé třetiny přestřelila prázdnou branku Mlýnková, která se k českému týmu v Pekingu připojila po problémech s covidovými testy později

„Kvůli pozitivnímu testu jsem se vůbec nezapojila do bubliny. Nastoupila jsem pětidenní karanténu a musela čekat na pět negativních testů v řadě. Přiletěla jsem v úterý večer, stihla jsem jeden trénink a dopingovku. Bylo to docela hektické, rovnou jsem šla do zápasu,“ popsala Mlýnková.

V závěrečné třetině měly oba týmy několik šancí skórovat, prosadila se ale až ve 47. minutě Pejzlová, která zužitkovala ideální přihrávku od Horálkové. Další gól již nepadl. „Bylo to trošku nervózní. Jsem samozřejmě ráda, že jsme vyhrály, ale zároveň vím, že náš tým může hrát o hodně lépe, takže se těším na další zápasy i na to, že se z toho poučíme. Máme za sebou premiéru, nějaké nervy i natěšení opadne a budeme hrát celých 60 minut naši hru,“ řekla kapitánka Alena Mills, která působí společně se všemi hráčkami čínského výběru v týmu Vanke Rays v ruské mezinárodní lize.

Druhý zápas ve skupině B čeká svěřenkyně trenéra Paciny v sobotu, kdy se utkají se Švédskem.

Hlasy po utkání:

Tomáš Pacina (trenér): „Myslím, že jsme byli trošku nervózní, což se dalo očekávat. Čekali jsme od Číny, že bude hrát přesně takhle. Organizovaně, tvrdě, velice dobře koučované. Spoléhali se na dvě tři hráčky, které jsou Kanaďanky nebo Američanky. Začali jsme nervózně a až do třetího gólu jsme hráli nervózní zápas. Přihrávky nebyly úplně přesné, nohy nám nejely tak, jak normálně jedou. Proti takovému defenzivnímu systému je to velice těžké. Mají pět hráček ve slotu a musíme tam najíždět bez puku, není lehké dávat góly. Nakonec se nám to povedlo tím, že máme dobrou přechodovou hru. Celkově ale den holky zvládly bravurně. První den na olympiádě, první zápas na olympiádě v historii. Jsem na jejich výkon hrdý. I když lidi budou říkat, že je to povinnost, to jsou nesmysly. Byl to těžký zápas proti týmu, který je stejně dobrý jako Švédsko, Dánsko nebo Japonsko.“

  Lvi Praha postoupili ze skupiny volejbalové Ligy mistrů

Alena Mills (útočnice): „Bylo to trošku nervózní. Odskakovaly nám puky a chyběl klid na holi. Jsem samozřejmě ráda, že jsme vyhrály, ale zároveň vím, že náš tým může hrát o hodně lépe, takže se těším na další zápasy i na to, že se z toho poučíme. Máme za sebou premiéru, nějaké nervy i natěšení opadne a budeme hrát celých 60 minut naši hru. Dnes to tam chvílemi bylo, ale nebylo to konzistentní celých 60 minut.“

Natálie Mlýnková (útočnice): „Je to výborný start do turnaje, potřebovaly jsme tři body. Jsou hodně důležité, dodají nám sebevědomí do dalších zápasů. Dodá nám to sebevědomí a snad se uklidníme do dalších utkání. Olympijskou premiéru jsme si chtěli hlavně užít. Věděli jsme, že to trochu nervózní bude, což se potvrdilo. Bylo by divné, kdyby ne, na hokejkách to bylo vidět. Zápas od zápasu se to ale snad bude zlepšovat.“

Tereza Radová (obránkyně): „Je to nepopsatelný pocit. Hlavně ze začátku jsme byly hodně nervózní, odskakovaly nám kotouče od hokejek. Trošku se nám ulevilo po prvním gólu, srovnaly jsme se a najednou jsme začaly hrát naši hru. První český gól na olympiádě? Vůbec mi to zatím nedochází, takže ten gól beru jako kterýkoliv jiný. Myslím ale, že pár hodin po zápase, nejpozději druhý den, mi dojde, co se mi povedlo. Snad po mně holky nebudou chtít něco do kasy…“

Výsledky hokeje žen na ZOH v Pekingu

Skupina A:

Kanada – Švýcarsko 12:1 (3:0, 5:0, 4:1)

Branky: 36., 47. a 57. Turnbullová, 2. a 8. Fillierová, 12. a 34. Spoonerová, 29. a 38. Staceyová, 29. Johnstonová, 54. Bellová, 60. Ambroseová – 49. Stalderová.

  Kvitová a Siniaková postoupily v Montrealu do osmifinále

14:10 Finsko – USA.

Skupina B:

09:40 Japonsko – Švédsko.

Čína – ČR 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 30. Millerová (Lumová, Wongová) – 11. Radová (Tejralová, Vanišová), 24. Křížová (Neubauerová, Čajanová) , 47. Pejzlová (Horálková). Rozhodčí: Haacková (Něm.), Nurmiová (Fin.) – Hammarová (Švéd.), Kainbergerová (Rak.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 499 (omezený počet).

Sestava ČR: Peslarová – Lásková, Pejšová, Kolowratová, Čajanová, Horálková, Tejralová, Radová – Vanišová, Mrázová, Mlýnková – Neubauerová, Pejzlová, Křížová – Přibylová, Mills, Hymlarová – Pátková, Serdar, Bukolská – Lédlová. Trenér: Tomáš Pacina.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com