Fotbalisté Plzně na úvod 3. předkola LM v Moldavsku porazili Tiraspol 2:1

Fotbalisté Plzně v úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů v Kišiněvě zvítězili nad Tiraspolem po obratu 2:1. Domácí odvetu čeští šampioni sehrají příští úterý.

Šeriff poslal do vedení ve 36. minutě z penalty Rasheed Akanbi, ještě před pauzou vyrovnal rovněž z pokutového kopu Tomáš Chorý. Utkání rozhodl v 55. minutě Pavel Bucha.

Svěřenci trenéra Michala Bílka v letošní kvalifikaci elitní soutěže vyhráli i třetí duel, v minulém předkole vyřadili Helsinky po výhrách 2:1 venku a 5:0 doma.

Na stadionu Zimbru Kišiněv se hrálo, protože Tiraspol leží v prorusky orientované separatistické oblasti Podněstří, kde se z rozhodnutí UEFA nemohou konat pohárová utkání kvůli vojenské invazi Ruska na Ukrajinu.

Západočeši nastoupili v netradičním rozestavení 4-4-2 se dvěma útočníky Chorým a Klimentem. Záložník Sýkora hrál na pozici levého obránce, kde už v minulosti zaskakoval.

Plzeňský brankář Staněk už ve druhé minutě vytáhnul Luškjaovu střelu. Na druhé straně se o chvilku později blýskl také Abalora, který zlikvidoval Buchovu ránu.

Oboustranně ofenzivní fotbal pokračoval i v dalších minutách. Plzeňskou branku z dálky minul Renan Guedes, mezi tyče se nevešla ani následná Kopicova střela, Abalora pak ve velké šanci vychytal Mosqueru.

Po trochu klidnější pasáži zahrál v pokutovém území rukou Sýkora a penaltu ve 36. minutě proměnil Rasheed Akanbi. Za chvíli domácí brankář srazil Havla a rozhodčí Makkelie po kontrole u videa, které v letošní kvalifikaci pohárů má premiéru ve 3. předkole Ligy mistrů, nařídil pokutový kop i pro Plzeň. Chorý nezaváhal podobně jako v úvodním zápase 2. předkola v Helsinkách.

V úvodu druhé půle dvakrát podržel hosty Staněk, jenž se blýskl proti přímému kopu Pernambuca i následné ráně brazilského útočníka. Plzeňští se vymanili z náporu Tiraspolu a v 55. minutě skórovali. Míč po Mosquerově centru se odrazil k Buchovi a ten netradičně hlavou překonal Abaloru.

  Golfistka Spilková vyhrála v přípravě turnaj série NWGA

Viktoria v závěru moldavské šampiony do velkého tlaku nepustila a vyhrála třetí ze čtyř soutěžních utkání v sezoně.

Západočeši by v případě vyřazení Šeriffu získali v přepočtu minimálně 213 milionů korun (za účast v play off a jistotu nejméně skupiny Evropské ligy) plus několik dalších desítek milionů korun za desetiletý koeficient. Plzeň by v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů hrála s vítězem duelu mezi Karabachem a Ferencvárosem Budapešť. Pokud by Viktoria s Tiraspolem vypadla, narazila by ve 4. předkole Evropské ligy na poraženého z dvojice CZ Bělehrad – Pjunik Jerevan.

Hlasy po utkání

Michal Bílek (trenér Plzně): „Myslím si, že jsme dneska podali velmi dobrý týmový výkon. První půle byla velmi dobrá, měli jsme několik brankových příležitostí, které jsme neproměnili. Byly i další situace, které zaváněly gólem. Celý zápas jsme pozorně bránili. Věděli jsme, že pokud necháme soupeřovým hráčům v ofenzivě prostor, tak bychom mohli mít problém. Ten prostor jsme jim nedali, dobře jsme to zavírali. Velká pochvala hráčům. Ze svého pohledu říkám, že jsme v tomhle zápasu měli víc brankových příležitostí než soupeř. (Brankář Jindřich) Staněk je náš klíčový hráč. Vždycky ve chvílích, kdy je potřeba, tak nás podrží. Dnes podal skvělý výkon jako všichni ostatní hráči.“

Pavel Bucha (záložník Plzně, autor gólu): „Byl to hrozně těžký zápas, fyzicky i mentálně. Poté, co jsme s Šeriffem hráli vyrovnaně a dostávali jsme se i do nějakých příležitostí, je trochu dostal na koně pokutový kop. Pro nás bylo důležité, že jsme rychle zareagovali a dostali se zpátky do hry. Je to strašně cenné vítězství, že jsme to otočili. Těším se na příští týden. Doufám, že do té doby se dáme fyzicky do pořádku a že zvládneme ligové utkání. Určitě to ještě bude v odvetě spousta práce.

  Český Ukrajinec Sačko o rakouském zázraku: Nevěřil jsem vlastním očím. Kolik si vydělal?

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Šeriff Tiraspol – Viktoria Plzeň 1:2 (1:1)

Branky: 36. Rasheed z pen. – 41. Chorý z pen., 55. Bucha. Rozhodčí: Makkelie – Steegstra, De Vries – Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Kpozo, Kiki, Abalora, Rasheed – Kalvach, Hejda, Kopic.

Sestavy:

Tiraspol: Abalora – Renan Guedes, Kiki, Radeljič, Kpozo – Luškja (72. Botos), Kyabou, Badolo – Pernambuco, Tejan, Rasheed (89. Ouattara). Trenér: Tomas.

Plzeň: Staněk – Havel, Hejda, Pernica, Sýkora – Kopic, Kalvach, Bucha (90.+2 Qose), Mosquera (75. Holík) – Kliment (75. Trusa), Chorý (67. Dedič). Trenér: Bílek.

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com