Seemanová je potřetí nejlepší českou plavkyní roku

Kraulařka Barbora Seemanová se znovu stala nejlepší českou plavkyní roku. Na ocenění za sezony 2018 a 2021 navázala trofejí za tu loňskou. O většinu vrcholných akcí roku 2022 sice kvůli zdravotním problémům přišla, ale v prosinci skončila na dvoustovce pátá na mistrovství světa v krátkém bazénu. Ceny pro nejlepší reprezentanty Českého svazu plaveckých sportů byly dnes vyhlášeny na galavečeru, při kterém se s kariérou rozloučil dlouholetý reprezentant a účastník tří olympiád Jan Micka.

Předloňská mistryně Evropy Seemanová se loni po vleklém zranění zad nestihla připravit na mistrovství světa a chtěla naladit formu na mistrovství Evropy, o které ji ale připravila borelióza. V létě odešla od dlouholeté trenérky Petry Škábové do mezinárodní skupiny Švýcara Luka Gabrila a na podzim se dostala do výborné formy.

Ve finále MS v krátkém bazénu vylepšila vlastní národní rekord o více než půl sekundy na 1:52,66. Od medaile ji dělilo 38 setin. „Jsem moc vděčná, že jsem se po všech zraněních a trablích mohla vrátit tam, kde jsem byla. Byly tam chybičky, na kterých je potřeba pracovat, ale jsem ráda, jak to dopadlo a že mám na čem pracovat,“ uvedla ve videovzkazu na galavečeru, kterého se nemohla osobně zúčastnit.

V bazénovém plavání za ní skončily dvě finalistky mistrovství Evropy v dlouhém bazénu, Kristýna Horská a Simona Kubová. Druhá jmenovaná v 31 letech spřádá plány na další závodní rok. „Jsem ráda, že se i ve svých letech dokážu zlepšovat a loni jsem zaplavala český rekord. Chci se zlepšit v dlouhém bazénu. Začala jsem běhat, tak uvidíme. Ráda bych se kvalifikovala na mistrovství světa v dlouhém bazénu,“ řekla.

Naopak s kariérou se v 28 letech rozloučil dlouholetý nejlepší český vytrvalec v bazénu Micka. Český rekordman na kraulařských tratích od 400 do 1500 metrů v dlouhém bazénu se poslední dva roky potýkal s výrazným poklesem formy. K někdejším časům se ani nepřibližoval a v minulé sezoně se nekvalifikoval na evropský a světový šampionát. V listopadu získal na osmistovce titul mistra republiky v krátkém bazénu, ale na vrcholné scéně už pokračovat nebude.

  Tenistky se v Palermu po pauze vrátí na okruh WTA

Nejlepším juniorem byl vyhlášen Daniel Gracík, majitel dvou stříbrných medailí z loňského mistrovství světa této věkové kategorie. Dálkovým plavcům kraluje Lenka Štěrbová, nejlepším skokanem do vody je stejně jako loni Michal Navrátil. Ocenění v synchronizovaném plavání znovu získala Karolína Klusková, tentokrát s Anetou Mrázkovou, s níž byla jedenáctá na mistrovství Evropy.

Anketa o nejlepšího českého plavce roku 2022:

Plavání: 1. Barbora Seemanová, 2. Kristýna Horská, 3. Simona Kubová.

Plavání junioři: 1. Daniel Gracík.

Dálkové plavání: 1. Lenka Štěrbová.

Skoky do vody: 1. Michal Navrátil.

Synchronizované plavání: 1. Karolína Klusková a Aneta Mrázková.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com