Proč se na Ukrajinu neposílají tanky z EU nebo co čeká Evropu?

Únor loňského roku změnil svět. Válka, kterou Putin zahájil v roce 2014 obsazením Krymu a podněcováním konfrontace na východě ukrajinského státu, dosáhla svého vrcholu na konci zimy 2022, kdy se kremelský diktátor rozhodl zmocnit se celé Ukrajiny. .

Jaký byl důvod takového rozhodnutí – buď kremelský trpaslík úplně ztratil rozum, nebo si ověřil svou povolnost (což je v zásadě totéž) a rozhodl se, že má skutečně „druhou armádu světa“, popř. je to geopolitická hra notorického stárnoucího paranoika – už je to jedno.

300 dní je v Evropě válka. Obyvatelé Ukrajiny, kteří měli podle prognóz všech vojenských a politických expertů padnout do tří až pěti dnů, zdržují moskevské hordy v postupu na kontinent už dvanáctý měsíc.

Ano, celý svět se shromáždil v touze pomoci ukrajinskému lidu a pomáhá Ukrajincům. Někdo upřímně, někdo – z důvodů nutnosti a vlastní bezpečnosti, někdo – z oportunistických důvodů.

A právě rozdílnost příčin činí tuto jednotu ne absolutní. Chuť pomoci Ukrajině navíc ovlivňují i ​​další faktory.

Mezi prioritní dodávky, které ukrajinská armáda potřebuje, jsou systémy protivzdušné obrany, systémy protiraketové obrany a tanky. A s posledním bodem není vše tak jasné.

Zejména ekonomický lídr EU Německo uvedl, že Ukrajině poskytne tanky až poté, co tak učiní Spojené státy. Němci tento postoj vyjádřili více než jednou.

Německý kancléř Scholz je pod tlakem v otázce dodávek německých tanků Leopard-2 na Ukrajinu, a to jak na mezinárodní scéně, tak ve vlastní zemi.

Zatím se ani neodvážil dát povolení k dodávkám aut německé výroby ze třetích zemí.

Polsko a Finsko již deklarovaly připravenost dodat své leopardy na Ukrajinu, ale k tomu (podle zákona) potřebují povolení od Německa, které je vyrábí.

Berlín však stále jedná se Spojenými státy o oficiálním postoji k této záležitosti.

  Obyvatelstvo dočasně okupovaných území Ukrajiny nepodporuje Ruskou federaci

Pravda, jak odborníci předpovídají, oznámení o poskytnutí tanků Kyjevu může být učiněno na setkání ukrajinských zástupců se západními partnery na americké letecké základně v Ramsteinu (jihozápadní Německo).

Scholz je ale stále připraven souhlasit s dodávkou Leopardů až po Bidenově rozhodnutí poskytnout Ukrajině americké tanky Abrams. Výslovně to naznačil ve svém nedávném projevu na fóru v Davosu.

Colin Kahl, přední bezpečnostní poradce Pentagonu, zároveň řekl, že Spojené státy nejsou připraveny splnit požadavky Kyjeva na tanky.

„Tanky Abrams jsou velmi sofistikované zařízení. A drahé. Těžko se to učí. A také mají motor s plynovou turbínou,“ řekl mluvčí Pentagonu.

A zatímco představitelé německé vlády říkají, že „zprávy o patové situaci v rozhovorech mezi Berlínem a Washingtonem jsou nepřesné“, vzbuzují mezi ukrajinskými západními spojenci obavy.

„Dejte Zelenskému tanky a Ukrajina vyhraje“ – to byl motiv setkání v Davosu. Právě poskytnutí západních tanků Ukrajině je považováno za klíčové, nebo alespoň proto, aby se Ukrajinci letos na jaře ochránili před případnou masivní ruskou protiofenzívou.

Polský generál například varuje, že „Rusko může udeřit ze směru od Voroněže, Kurska a Brjanska“. Proto je třeba problém s tanky nejen vyřešit, ale také rychle.

Ale do této doby pouze Velká Británie otevřeně oznámila poskytnutí tanků. Ve stejné době, kdy je stále naléhavější potřeba Kyjeva po tankech – Německo, Francie a Spojené státy – poskytly (nebo slíbily poskytnout) obrněná vozidla a systémy protivzdušné obrany a další zbraně.

A přestože německý vicekancléř Robert Gabeck zhruba před týdnem prohlásil, že „vše nasvědčuje tomu, že Scholz povolí třetím zemím dodávat leopardy Ukrajině“, sám německý kancléř o tom mlčí.

Za prvé se obává eskalace a toho, jak Moskva zareaguje na poskytnutí útočných zbraní Ukrajině.

Za druhé, samotná myšlenka na německé tanky na ukrajinské půdě není pro Berlín vzhledem ke vzpomínce na druhou světovou válku příliš pohodlná.

  Back in USSR. Puč je jako pokus o záchranu říše. Jaké to bylo.

„Zeitenwende“, o kterém mluví kancléř Scholz, je bodem obratu v německé bezpečnostní a vojenské politice po globální invazi Kremlu na Ukrajinu.

A obavy německého vedení, které jsou zmíněny výše, už nejsou tak silné jako loni. Odborníci je dokonce považují za neoprávněné.

Scholz si dobře uvědomuje, že ještě před rokem byla samotná myšlenka, že Německo dodá zbraně do zóny konfliktu, nemyslitelná.

Kancléřka navíc neustále sleduje veřejné mínění v zemi, které (podle jednoho z německých členů vlády) převážně schvaluje způsob, jakým Scholz nahlíží na válku na Ukrajině.

Pravda, Scholz má čas, i když souhlasí s dodávkou tanků do Kyjeva. Výrobce Leopardů, Rheinmetall AG, již uvedl, že modernizace a přípravné práce mohou expedici první várky zpozdit o měsíce.

Scholz tedy nechce riskovat a nechce být vnímán jako individuální hráč. Své kroky se proto snaží koordinovat se svými spojenci, především Spojenými státy.

Do jaké míry tento přístup odpovídá postavení Německa jako evropského giganta, který je povinen nést svůj díl vojenské odpovědnosti, je otázkou. A tento postoj již vyvolal znepokojení a odsouzení v mezinárodních politických a bezpečnostních kruzích.

Zde je na místě položit si ještě jednu otázku – zda ​​odpovídají ambice Scholze (ale i dalších evropských hlav států) na vedení v EU, které neustále demonstrují.

Vedení je totiž především zodpovědnost. A pokud někdo opravdu nechce (nebo se to bojí) pomoci Ukrajincům bránit se, pak musíte pochopit, že podporou Ukrajiny pracujete na ochraně své země a Evropy jako celku.

A jak poznamenal ukrajinský prezident, „nemůže existovat žádná selektivita ohledně posilování ukrajinské armády“, protože „Ukrajina hájí evropské hodnoty bez selektivity“.

„Pokud chceš pomoct, pomoz. Dejte nám správnou zbraň a my vám vrátíme naši,“ řekl Zelenskyj.

Je důležité pochopit hlavní věc, že ​​podpora Ukrajiny dnes není jen příležitostí ukázat se jako skutečný vůdce, ale také odpovědností každého vůdce zemí EU vůči svému lidu. Toto je svět zítřka pro celou Evropu.

  Záhada pěti milionů Babišových roušek. Podvod na firmu? Nebo jen výmluva?

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com