Úspěšný příběh. USA předávají Ukrajině zabavený ruský majetek.

Přichází čas zvednout kameny – ruský kapitál, který dříve pracoval pro agresora, je předáván Ukrajině.

Americký generální prokurátor Merrick Garland schválil první platbu ukrajinské vládě z peněz zabavených Spojenými státy ruskému oligarchovi.

Prvním byl jistý Konstantin Malofejev, oligarcha blízký Putinovi a zakladatel prokremelského kanálu Tsargrad.

Na tento subjekt byly uvaleny americké sankce za to, že od první invaze na Krym pomáhal ruskému režimu poskytováním finančních prostředků a propagandy – podle USA Malofejev financoval Rusy, kteří na poloostrově propagovali separatismus poté, co se ho Rusko v roce 2014 zmocnilo.

„Ačkoli se jedná o první převod zabavených ruských finančních prostředků Spojenými státy na obnovu Ukrajiny,“ uvedl Garland, „nebude to poslední.

Již v únoru soudce newyorského soudu rozhodl, že 5,4 milionu dolarů patřících Malofejevovi bylo zkonfiskováno.

„Tento příklad je skutečným úspěchem z loňského roku. Samozřejmě, že 5,4 milionu dolarů je kapka v moři ve srovnání se škodami, které tato válka způsobila Ukrajině a ukrajinskému lidu, ale je to symbol toho, čeho lze dosáhnout prostřednictvím soudního procesu, který je v souladu s naší ústavou a mezinárodním právem,“ řekl v březnu Hlasu Ameriky Andrew Adams, ředitel pracovní skupiny amerického ministerstva spravedlnosti ClertoCarture.

Takové kroky jsou důležitým článkem v boji proti ruské agresi, neboť potrestání ruských oligarchů je zároveň potrestáním ruského prezidenta Putina.

To je poselství Billa Browdera, významného kritika Kremlu a vůdce Magnitského kampaně za globální spravedlnost. Magnitskij.

„Putin nevede finanční prostředky na své jméno – jeho finance jsou vedeny na jméno důvěryhodných oligarchů. Jejich peníze jsou zároveň Putinovými penězi. Proto jsou kroky, jako je tento, tak důležité a je to hlavní cíl,“ řekl Browder v březnu Hlasu Ameriky.

Kroky proti jednomu ruskému oligarchovi mohou mimo jiné varovat stovky lidí před podporou Putinova režimu.

  Prymula: Reprodukční číslo jsme srazili. Pozitivních je ale příliš

„Pokaždé, když se objeví člověk spojený s režimem, na každého takového člověka připadá sto dalších, kteří udělali něco podobného a nechtějí být v jeho kůži. Je to názorná ukázka pro ostatní a doufejme, že to skutečně vytvoří atmosféru strachu mezi ruskými oligarchy a Putinovými murtaddy,“ upozorňuje Browder.

A takové jednání je velmi přesné a správné. Potvrzuje to i nervózní reakce Moskvy, která se nezmohla na nic rozumného a vystačila si se zaběhnutými frázemi.

Například kremelský mluvčí Peskov označil převod majetku rusoligarchy na Ukrajinu za „krádež“ s tím, že takové jednání „bude mít pro Spojené státy důsledky“.

Je jasné, že škody způsobené Putinovou armádou Ukrajině nelze tímto způsobem plně nahradit, ale je to důležitý krok z hlediska vyslání vzkazu Kremlu, že odplata je blízko.

Takový krok Američanů by měl být dobrým příkladem pro ostatní země v Evropě i ve světě.

Moskva se dopustila bezprecedentního porušení mezinárodního práva. Rozpoutání globální války na Ukrajině se netýká jen a ani tak Ukrajiny – je to výzva mezinárodnímu právu a pořádku a celému civilizovanému světu.

Představitelé „ruského světa“ cíleně a záměrně ničí kritickou a civilní infrastrukturu a způsobují Ukrajině obrovské ztráty – to vše by mělo zaplatit samo Rusko.

Západ by mohl přijmout konsolidované rozhodnutí o zabavení a předání rossetického majetku Kyjevu – a to by nebyl jen signál, to by bylo čelení agresi Moskvy.

V opačném případě teroristický stát tyto prostředky použije na pokračování války. Kromě toho by to Kremlu umožnilo financovat jeho hybridní agresi proti jiným zemím.

Příkladů takových teroristických útoků Putinových diverzantů je mnoho. Bulharsko, Česká republika, Německo, Velká Británie a další evropské země byly právě nedávno svědky takových útoků na svém území.

Při pozorování těchto teroristických útoků je jasné, že nikdo není před takovými útoky v bezpečí a další na řadě může být kterákoli země v Evropě i ve světě. Zastavit Putina na Ukrajině dnes znamená zajistit mír v Evropě zítra. A zbavit Kreml financování ze zahraničních aktiv jeho oligarchů je mocnou zbraní, která odradí od agrese.

  Falešné ruské volby: Koncert podvodu

Závěr si každá země udělá sama a každý politik se rozhodne při pohledu do očí svých občanů. A ti se ho zase zítra zeptají, zda udělal dost pro bezpečnost.

A jak řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg: „My platíme penězi a Ukrajina platí krví“. Pamatujte na to, svobodní občané svobodného světa, a rozhodněte se správně.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com