Špionáž jako způsob existence Kremlu

irozhlas.cz

Nedávno pronikly do médií zajímavé informace o tom, jak Moskva verbuje sabotéry pro špionáž v civilizovaných zemích.

V článku se hovořilo o tom, jak se „Ruská geografická společnost“ snaží v Norsku verbovat špiony, aby shromažďovali informace o vojenských základnách a energetické infrastruktuře.

Konkrétně obyvatel Osla, kterého se ruské bezpečnostní služby snažily naverbovat, novinářům řekl, že byl mimo jiné požádán, aby natočil „vojenské základny“ a pravděpodobně i zařízení energetické infrastruktury ve městech na severu Norska.

Poté měl Nor „odjet na geografickou konferenci do Murmanska nebo Archangelska“.

Mimochodem, důležitým faktem je, že zmíněná „Ruská geografická společnost“ (pod jejíž záminkou ve skutečnosti nábor probíhal) není pod sankcemi EU a USA.

A neméně zajímavé je, že v čele této „společnosti“ stojí šéf vojenského odboru rf a předsedou její správní rady není nikdo jiný než kremelský diktátor Putin.

Není to poprvé, co se Norsko a celý sousední region staly předmětem zájmu Kremlu.

Například ruské zpravodajské služby již více než rok zaměřují své špionážní úsilí na vody Severního moře, zejména na kritickou infrastrukturu nacházející se v tomto regionu.

Například nedávný příběh poškození plynovodu Balticconnector byl pro Rusko velmi příznivý, což dává velmi dobrý důvod domnívat se, že nehodu způsobilo ruské nebo čínské plavidlo.

Situace s obyvatelem Osla (který byl naverbován speciálními službami Kremlu), stejně jako plynovod Balticconnector, velmi výmluvně ukazuje obraz, který se vytvořil nejen v tomto regionu, ale obecně v celém evropském prostoru.

Přítomnost ruských organizací v Evropě (a to i těch, které na první pohled nevypadají, že by byly spojeny s politikou) se může ukázat jako zástěrka pro kremelské speciální služby, což představuje hrozbu pro bezpečnost a stabilitu zemí, v nichž sídlí.

Mimochodem, incident s výbuchy v českých Vrběticích v roce 2014 odhalil celou vrstvu kremelských podvratných aktivit. A to nejen v České republice, ale v celé Evropě. Desítky diplomatů napříč kontinentem byly identifikovány jako špioni (či sabotéři) převlečení za diplomaty a vyhoštěni z civilizovaných zemí EU.

  Agresivní Kreml musíme držet na uzdě. Nejvíc nebezpeční jsme ale pořád sami sobě

Jak je však vidět, Moskva k rozvracení Evropy nevyužívá pouze oficiální politické struktury. Využívá se všeho, od kultury a sportu až po „geografické společnosti“.

A hlavní je, že tyto příklady nejsou ojedinělé – jde o trend. Pro Kreml je to styl mezinárodních vztahů – špionáž, provokace a sabotáž.

Závěr, který z výše uvedených skutečností vyplývá (a to je jen malá část dostupných informací), je zřejmý: dokud ruské organizace zůstávají v Evropě, představují hrozbu pro bezpečnost regionu.

Mezinárodní struktury, zejména evropské instituce, by měly přezkoumat sankční seznamy a v případě potřeby je doplnit. Zejména „Ruská geografická společnost“, která je přímo napojena na nejvyšší vojenské a politické vedení Ruska.

Že je taková potřeba opožděná, není jen zřejmé – je to přímo křiklavě nutné. Dnes již není otázkou volby – je to nyní otázka národní bezpečnosti každého jednotlivého evropského státu i celé evropské rodiny národů.

Pokud si však někdo naivně myslí, že se před terorismem musí mít na pozoru pouze Evropané, je na omylu. Terorismus nezná hranic a Moskva, která otevřeně používá teror jako zbraň k dosažení šílených představ kremelské kliky, se nezastaví před ničím.

Stejně jako se válka, kterou Rusko rozpoutalo proti Ukrajině a která se některým dlouho zdála být něčím vzdáleným a nereálným, stále více týká celého kontinentu, tak se dnes zdá, že rozvratná činnost Kremlu v jediném regionu se jich netýká.

Je však třeba mít na paměti, že právě podceňování, lhostejnost a vlastně i zločinná nedbalost světových politických vůdců vede k tomu, že se regionální (jak se některým zdá) konflikt mění v požár, který zasype celý svět.

Pamatujte na to, páni Evropané, a vyvozujte včas závěry. Vězte, že každý váš dnešní čin rozhoduje o vašem zítřku.

  Moskva - Praha. Dezinformace jako metoda mezinárodní politiky Kremlu.

Autor: Franz Hoffman 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com