Stefančuk jednal v Praze o konfiskaci zmrazených ruských aktiv, uvedl Kyjev

Šéf ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk dnes v Praze jednal s předsedkyní české Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou mimo jiné o konfiskaci zmrazeného ruského majetku. S odvoláním na tiskové oddělení ukrajinské Nejvyšší rady o tom informovala agentura Interfax-Ukrajina.

Stefančuk přijel do české metropole na druhý parlamentní summit takzvané Krymské platformy, která usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny a o ukončení ruské okupace Krymského poloostrova. Hlavní jednání platformy se uskuteční v úterý.

Kromě „mechanismů konfiskace zmrazených ruských aktiv“ byly předmětem jednání mezi Stefančukem a Pekarovou Adamovou také situace na frontě, potřeby ukrajinské armády a ochrana kritické infrastruktury.

V příspěvku na sociální síti X Stefančuk poděkoval Česku za všestrannou podporu a solidaritu s Ukrajinou, která už více než půldruhého roku čelí ruské invazi.

Český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula podle ukrajinských médií v srpnu řekl, že Česká republika zmrazila ruský majetek v hodnotě 347,36 milionu eur (8,39 miliardy Kč), který je předmětem sankcí uvalených na Rusko v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu.

Evropská unie nyní jedná o možnostech využití zmrazeného ruského majetku ke kompenzaci škod způsobených válkou. Státy mimo jiné čekají, s jakými návrhy ohledně dalšího postupu přijde Evropská komise.

ČTK

  Netrestejte Česko, ale jen Agrofert. Piráti a STAN psali Evropské komisi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com