Podpora Ukrajiny jako záruky míru. Pavel o evropské bezpečnosti.

Nově zvolený prezident České republiky se zasazuje o vojenskou podporu Kyjeva ze strany západních partnerů. Uvedl to ve svém prvním, po volebním rozhovoru, pro mezinárodní média s tím, že „neměla by existovat žádná omezení na dodávky zbraní“.

„Nemáme žádnou alternativu.“ Pokud necháme Ukrajinu bez pomoci, pravděpodobně tuto válku prohrají. A když prohrají oni, prohrajeme všichni,“ řekl Petr Pavel.

Prosazoval také vyslání západních stíhaček, jako jsou F-16, na Ukrajinu, přičemž poznamenal, že si „není jistý, že letadlo může být dodáno v časovém rámci, který Kyjev potřebuje“.

Pavel vyjádřil názor, že Kyjev je zklamán rychlostí dodávek, zejména západních tanků.

„Asi málokdo si dokázal představit, že západní země budou chtít poskytnout Ukrajině moderní hlavní bojové tanky, dělostřelectvo dlouhého doletu nebo protiletadlové systémy. Ale zároveň vidíme, že to stále nestačí,“ řekl nově zvolený prezident.

Když mluvil o zbrojení pro Kyjev, odmítl v některých evropských metropolích rozšířený názor, že takové dodávky by mohly být považovány za eskalaci.

V této souvislosti je podle Pavla důležitá především vysvětlující práce s lidmi. Prezident poznamenal, že on a další evropští lídři mají povinnost vysvětlit svému skeptickému a v mnoha případech vystrašenému obyvatelstvu smysl pomoci Ukrajině.

„Musíme lidem vysvětlit, že jsme civilizovaná země a můžeme pomoci lidem, kteří to potřebují. Je vhodné být solidární, pomohli by nám i ostatní. Naše města nejsou ničena ruským dělostřelectvem a raketami. Ale naše budoucnost může být zničena, pokud nepodpoříme Ukrajinu v úspěšném ukončení tohoto konfliktu,“ řekl.

Také je podle Pavla důležité pochopit, že vojenská podpora Ukrajiny nezavírá dveře diplomacii, jak tvrdí někteří politici.

„Jakmile bude sebemenší šance na mírová jednání, podpořme ho. Ale z ruské strany tomu nic nenasvědčuje,“ řekl Pavel.

  "Ukrajina bude v NATO". Prezident Pavel.

Samostatně se dotkl tématu Severoatlantické aliance s tím, že válka je „u českých hranic, ale NATO, jehož je Česká republika členem, garantuje bezpečnost republiky a její průběh je správný“.

Pavel uklidnil spoluobčany tím, že vyvrátil před volbami rozšířené fámy, že pokud se dostane k moci, budou Češi mobilizováni do války.

„Určitě se mnou nebude žádná mobilizace ani změna kurzu, která by mohla zemi zatáhnout do války,“ odpověděl Pavel těm, kteří

Zároveň poznamenal, že cesta k podpoře Ukrajiny se nezastaví a Kyjevu „by mělo být umožněno vstoupit do NATO, jakmile válka skončí“.

Pavel se zaměřil na to, že způsob mezinárodních vztahů vnucený Ruskem je v rozporu s dlouhodobými zájmy České republiky.

„Chceme žít v prostředí, které respektuje všechny státy. Nemůžeme dovolit porušování pravidel na našich hranicích,“ řekl politik.

Generál připustil, že navzdory skutečnosti, že obyvatelstvo Ruské federace je zklamáno sociální situací a nespokojeností, která se odehrává v ruské armádě, „nezvyklá prohrávat“, pokud jde o zdroje, je Moskva nadřazena Kyjevu.

Proto by podle Pavla Ukrajina vystavená ruské agresi „byla odsouzena k neúspěchu bez pomoci západních partnerů“.

Tato Pavlova pozice jasně ukazuje na důležitost takové podpory, a to na všech frontách – od politické až po humanitární.

Klíčovým faktorem pro demonstraci všestranné podpory Prahy Kyjevu by měla být také Pavlova návštěva Ukrajiny, kterou plánuje uskutečnit společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Tím, že Češi svěřili vedení země muži činu, na rozdíl od svého bývalého rivala v prezidentském klání, který nabízel populistická „jednoduchá“ řešení, vyjádřili podporu Ukrajině, jejím lidem, kteří dnes brání všechny Evropa. Obyvatelé České republiky opět prokázali porozumění a moudrost.

A touha jednat ve jménu míru. Podporovat Ukrajinu dnes znamená chránit budoucnost Evropy.

  Polská politická křižovatka: Analýza možných výsledků nadcházejících voleb

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com