Izrael zabil v Gaze dalšího velitele Islámského džihádu, tento týden šestého

Izraelská armáda zabila v Pásmu Gazy vysoce postaveného činitele hnutí Islámský džihád, informovaly palestinské i izraelské zdroje. Jde už o šestého předáka této teroristické skupiny, který zemřel od úterý při izraelském bombardování tohoto palestinského území. Za čtyři dny tam izraelské nálety zabily 33 Palestinců, včetně desítky civilistů, uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na palestinskou vládu.

Rakety dopadají i na izraelské území. Ve čtvrtek večer zabily jednoho muže a několik dalších lidí zranily ve městě Rehovot u Tel Avivu. Dnes mluvčí izraelské armády uvedl, že raketa do Rehovotu dopadla proto, že systém protivzdušné obrany Iron Dome (Železná kupole) měl krátký technický výpadek. Mluvčí řekl, že chyba v systému byla vzápětí odhalena a rychle opravena.

Už v noci z pondělí na úterý zabily izraelské nálety na Pásmo Gazy tři velitele Islámského džihádu, ve čtvrtek tam zabila izraelská armáda další dva předáky této skupiny a dnes přišel při zásahu domu v Gaze o život další přední člen Islámského džihádu. Podle AFP je posledním mrtvým Ijád Hasání z ozbrojeného křídla této skupiny. „Byl zapojen do všech rozhodnutí o ostřelování izraelského území,“ uvedla dnes izraelská armáda.

Izrael zahájil v úterý operaci Štít a šíp, při níž cílí na infrastrukturu hnutí Islámský džihád v Pásmu Gazy, které ovládá palestinské radikální hnutí Hamás. Mluvčí izraelské armády ale přiznal, že v úterý izraelské rakety zasáhly i obytné budovy a zemřelo při tom podle něj deset civilistů. O zahájení operace rozhodla vláda poté, co z Pásma Gazy minulý týden na izraelské území vypálili palestinští radikálové stovku raket v reakci na úmrtí svého předáka v izraelské vazbě, kde držel 86 dní hladovku.

Vzájemné ostřelování pokračovalo i dnes navzdory snaze Egypta o zprostředkování příměří. I dnes zasáhly palestinské rakety izraelské území, a to ve městě Sderot blízko hranic s Pásmem Gazy. Nikdo nebyl zraněn.

  Sociální síť X nakrátko blokovala účet vdovy po Navalném Julije

Od začátku operace v Pásmu Gazy zasáhly izraelské střely nejméně 215 cílů Islámského džihádu, uvedla dnes izraelská armáda. Na izraelské území vypálili radikálové s Pásma Gazy od úterý přes sedm stovek raket.

Server The Times of Israel dnes napsal, že kvůli palestinskému ostřelování izraelského území místní úřady zrušily například i sobotní koncert americké skupiny Backstreet Boys, který se měl konat ve městě Rišon Lecion, jež leží na okraji Tel Avivu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com