V Chersonu lidé vycházejí na ulice vítat ukrajinské vojáky, hlásí média

Moskva oznámila, že její vojska dokončila stažení z pravého, západního břehu Dněpru v jihoukrajinské Chersonské oblasti. V centru oblastní metropole Cherson se podle ukrajinských médií objevují ukrajinské vlajky a lidé tam vítají vojáky, Kyjev nicméně obsazení města zatím neohlásil. Z dosud neznámých příčin se u Chersonu zřítil strategicky významný Antonivskyj most, dříve poničený ukrajinskou armádou.

„Nepřítel pokračuje v manévrech za účelem přesunu jednotek a vybavení mezi dvěma břehy Dněpru,“ napsalo nejprve v noci na dnešek ukrajinské jižní operační velení. Ruské ministerstvo obrany následně oznámilo, že jeho vojska brzy ráno završila v Chersonské oblasti stažení z pravého břehu. Ukrajinské síly se podle Moskvy podařilo zastavit přibližně 30 až 40 kilometrů před místem přepravy ruských jednotek z pravého na levý břeh řeky. Kyjev tvrdí, že ruští vojáci nyní přes řeku ostřelují pozice ukrajinských jednotek. Ve válečných podmínkách nelze tvrzení znepřátelených stran ověřit z nezávislých zdrojů.

Dnes odpoledne ukrajinský portál Most uvedl, že lidé v Chersonu, který byl takřka od začátku války pod ruskou okupací, vycházejí vítat ukrajinské vojáky. Podle serveru RBK-Ukrajina v Chersonu vlaje ukrajinská vlajka, kterou vyvěsili příslušníci hnutí odporu, ve městě nicméně nefunguje elektřina a neteče voda, uvedl jeden z místních novinářů. Ukrajinské úřady se k získání Chersonu zpátky pod svou kontrolu zatím nevyjádřily.

I přes ústup ruských vojáků Kreml nadále pokládá Chersonskou oblast za součást Ruska, řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Putin se na konci září pokusil připojit k Rusku čtyři ukrajinské oblasti, včetně Chersonské, kterých se Rusové částečně zmocnili. Toto rozhodnutí schválil ruský ústavní soud a parlament. Kyjev a většina světa krok neuznávají. Ve stažení z pravého, západního břehu Dněpru včetně oblastní metropole Chersonu nevidí Peskov nic ponižujícího.

  Zelenskyj: Rusko na východě Ukrajiny shromažďuje tisíce vojáků k další ofenzivě

Nedaleko Chersonu se podle záběrů a snímků na sociálních sítích zřítil jeden z mála mostů, přes který lze v okolí překročit Dněpr – Antonivskyj most. Stavbu už dříve poničilo ukrajinské ostřelování, kterým se jednotky Kyjeva snažily zkomplikovat zásobování ruských sil na pravém, západním břehu Dněpru. Není jasné, co kolaps několika mostních oblouků způsobilo.

U Chersonu se zřítil strategicky významný most

V jihoukrajinské Chersonské oblasti se zřítil strategicky významný Antonivskyj most přes řeku Dněpr. S odvoláním na svědky o tom dnes informovala ukrajinská veřejnoprávní stanice, která na telegramu zveřejnila fotografii mostu s propadlou vozovkou. Stavbu už dříve poničilo ukrajinské ostřelování, kterým se jednotky Kyjeva snažily zkomplikovat zásobování ruských sil na pravém, západním břehu Dněpru. Není jasné, co kolaps způsobilo, Rusko v oblasti ustupuje před ukrajinskou armádou. Ruští vojáci se podle jižního ukrajinského velení přesouvají za Dněpr. V Chersonu se objevila ukrajinská vlajka, vyvěsili ji partyzáni, hlásí média.

Ani ruské, ani ukrajinské úřady se ke zřícení mostu oficiálně nevyjádřily, napsal ruskojazyčný server BBC. Pouze představitel ruské okupační správy Chersonské oblasti Sergej Jelisejev uvedl, že „Antonivskyj most nebyl vyhozen do povětří, je stále ve stejném stavu“.

Zřícení několika mostních oblouků na sociálních sítích ukazuje i fotografie, kterou zveřejnil chersonský novinář Konsťantyn Ryženko, a video pořízené zaměstnancem listu Komsomolskaja pravda Alexandrem Kocem. Propadlou silnici natočil přímo na mostě, podle BBC z levého, východního břehu Dněpru.

„Pravděpodobně ho vyhodili do povětří při stahování ruských sil z pravého na levý břeh,“ říká ve videu Koc. Tuto informaci ale nelze nezávisle ověřit.

Zprávy o explozích v okolí Antonivského mostu se objevily už ve čtvrtek večer. Ruské ministerstvo obrany předtím oznámilo, že se jeho síly začaly stahovat z pravého břehu Dněpru. Antonivskyj most pro Rusy představoval důležitou zásobovací trasu a umožňoval jim přístup na okupované území severní části Chersonské oblast. Od léta ho ale několikrát zasáhly ukrajinské síly a ruská vojska i místní obyvatelé byli odkázáni na přívozy.

  Srbská vláda přijala opatření, která mají zabránit střelbě na školách

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com