V polském Sejmu PiS zvrátila hlasování, jedná dál o sporném zákonu

seznamzpravy.cz

Polští poslanci v opakovaném hlasování zamítli opoziční návrh na odročení schůze na září. Pokračují tak podle polské tiskové agentury PAP v jednání o sporném mediálním zákonu, který má podle kritiků umlčet televizi TVN vlastněnou americkou společností a kritickou vůči vládě.

O tom, že se bude o odkladu jednání hlasovat znovu, rozhodli poslanci poměrem hlasů 229 ku jedinomu. Následně opoziční návrh odmítli poměrem 229 ku 225. Sejm, dolní komora parlamentu, tím obnovil jednání podle původního programu. Jednací řád Sejmu připouští opakované hlasování v případě, že výsledek budí opodstatněné pochybnosti.

Chvíli předtím koalice vedená stranou Právo a spravedlnost (PiS) výjimečně prohrála čtyři hlasování za sebou; byl tak mimo jiné přijat opoziční návrh odložit jednání sněmovny na počátek září, a to poměrem 229 hlasů ku 227. Opoziční deník Gazeta Wyborcza označil tento výsledek za senzační porážku PiS. Následný vývojový zvrat pak označil za chaos.

PiS podle serveru Onet nabízel poslancům z nesystémového hnutí Kukiz za opakované hlasování křeslo místopředsedy Sejmu, ale opozice podle serveru pohrozila, že v takovém případě by odvolala v Senátu místopředsedu za PiS.

Vládní tábor úvodem dnešního jednání vyhrál hlasování o tom, zda se bude zákon, jenž si vysloužil přezdívku „lex TVN“, vůbec projednávat. Ze 440 přítomných poslanců bylo pro 223, proti jich bylo 208, zbytek nehlasoval. Následovala bouřlivá debata, po které návrh zákona zamířil kvůli pozměňovacím návrhům do výboru pro kulturu a média.

PiS chce v novele zakotvit, aby média v Polsku mohla patřit jen společnostem z Evropského hospodářského prostoru. Kaczyńského strana dlouhodobě vystupuje proti zahraničnímu vlastnictví polských médií a tvrdí, že média v rukách zahraničních vlastníků narušují veřejnou diskusi a neslouží polským zájmům. Kritici nicméně v Kaczyńského postupu spatřují jen snahu umlčet kritiku a koncentrovat moc po vzoru maďarského spojence Viktora Orbána, kterému se podařilo ovládnout veřejnoprávní média, zatímco ta soukromá přešla do rukou podnikatelů spřízněných s vládou.

  Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na konci války o Karabach

Návrh polského zákona je považován za klíčovou zkoušku pro přežití médií v Polsku, podotkla dnes agentura AP. Do ulic polských měst v úterý vyšly tisíce lidí, aby demonstrovaly na obranu svobody médií.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com