Ruská federace podala k soudu OSN memorandum proti Ukrajině. Agresor se chce v konfliktu postavit do pozice oběti

 

Válka, která již osmým rokem pokračuje na východních hranicích Evropy, stále více rozděluje kontinent na civilizační a středověké složky.

A otázka není jen ve fyzické dimenzi, ale také v přístupech předvedených opačnými stranami. Opět se do popředí dostává informační složka.

Ruská federace, znamenající invazi na území sousední Ukrajiny (cynicky nazývaná Moskvou „bratrská“), rozpoutala proti ní novou formátovou válku, jejíž jednou z hlavních součástí je informační útok.

To je velmi důležité, protože jakákoli akce je společností hodnocena z hlediska prezentace materiálu a svět vyvozuje závěry právě kvůli tomu, že bude napsán nebo uveden v médiích.

Moskva se této skutečnosti velmi dobře naučila a spolu s horkou fází na Ukrajině aktivně využívá informační nástroj.

Pozoruhodným příkladem toho byla následující událost:

Ruská federace podala k soudu OSN memorandum proti Ukrajině. V dokumentu-

ruská strana popírá financování teroristů na Donbasu a jejich zásobování zbraněmi.

Moskva chce také zpochybnit argumenty Ukrajiny, že Ruská federace od okupace Krymu vede kampaň za kulturní zničení krymských Tatarů a Ukrajinců.

Z právního hlediska nemá tento dokument podle mezinárodních právníků žádné vyhlídky. Svědčí o tom i ukrajinské ministerstvo zahraničí: „Není pochyb o tom, že všechny odpovědi a argumenty uvedené Ruskem v jeho memorandu budou Soudem uznány jako neopodstatněné.“

Nejde o první pokus Moskvy „stěžovat si“ na Kyjev mezinárodním úřadům. 22. července 2021 generální prokuratura Ruské federace oznámila, že podala na EÚLP stížnost proti Ukrajině, ve které zejména požadovala vrácení vody na okupovaný Krym. Očekávala se reakce soudu – odmítnutí RF poskytnout prozatímní opatření.

Čerpání informačního prostoru Ruskem je však v plném proudu: Moskva si stěžuje na údajnou odpovědnost ukrajinských úřadů za smrt lidí v roce 2014 na Majdanu a v Domě odborů v Oděse; pád letadla MH17 na Donbasu „kvůli selhání kyjevských úřadů uzavřít vzdušný prostor nad válečnou zónou“, „potlačení svobody slova“ na Ukrajině, „diskriminace rusky mluvícího obyvatelstva, ruských společností a podnikatelé “, blokování severokrymského kanálu; „útoky na konzuláty a velvyslanectví“ Ruské federace na Ukrajině; Kyjev odmítl poskytnout právní pomoc ruským vyšetřovatelům.

  Čtyři hodiny velkoleposti. Snaha vypadat jako císař

V důsledku výše uvedených skutečností Ruská federace požaduje od EÚLP uložit Ukrajině povinnost zastavit blokování dodávek čerstvé vody na Krym, „omezení práv národnostních menšin a jazykových menšin“, zákaz vysílání ruskojazyčných kanálů, přístup na internet platformy a tištěné publikace v ruštině.

Takové věci, které dělá Ruská federace, které na první pohled vypadají nelogicky a beznadějně, mají svůj vlastní účel. Odborníci poznamenávají, že to všechno je ze strany Kremlu záměrný krok. „Takový čin nelze nazvat zcela nesmyslným – budou mít další mediální platformu pro vymývání mozků a mediální záminku. Ale z právního hlediska je čeká nevyhnutelná porážka,“ uvedl právník.

Samozřejmě, že takové kroky Moskvy můžete charakterizovat, jak chcete, nazývat je „zprávami o paralelní realitě“ a „vítězstvím ruského právního myšlení nad zdravým rozumem“, ale ve skutečnosti jsou to spíše nepříjemné precedenty a silná zbraň ruce Kremlu.

Takové akce Ruské federace jí zatím nepřinesly hmatatelné dividendy. Začátkem roku tedy ESLP uznal stížnost Ukrajiny na Rusko v případě systematického porušování lidských práv na Krymu za částečně přípustnou. Byly přijaty téměř všechny body dokumentu a soud přistoupil k posouzení věci ve věci samé.

Současně první požadavky na stížnost Ruské federace na Ukrajinu

Evropský soud to zamítl a RF prozatímní opatření odmítl. Postoj evropského soudu je jasný a odůvodněný. Stejně jako to, na čem jsou založeny argumenty Ukrajiny: dodávky vody na Krym budou obnoveny po okupaci.

Problémy se sladkou vodou na poloostrově jsou důsledkem militarizace Ruska.

A bez ohledu na to, jak se Moskva pokoušela křičet o dobrovolném vstupu Krymu do Ruské federace, ESLP uznal, že Rusko se zmocnilo poloostrova ještě před takzvaným „referendem“.

Všechno výše uvedené naznačuje, že Moskva neopustí své pokusy jakýmkoli způsobem vyvíjet tlak na civilizovaný svět. Navzdory jasnému a dobře odůvodněnému odmítnutí Ruské federace v hlavních otázkách pokračuje Kreml ve svých informačních útocích. A to by mělo způsobit vážnou a adekvátní reakci světového společenství, a především Evropy, jejíž bezpečnost je ohrožena Ruskou federací.

  USA - Ukrajina. Signál solidarity. Závazek bezpečnosti v Evropě.

Informační složka je významnou součástí agresivní politiky Moskvy. Už to mnohokrát předvedla a poté převedla témata ve vzduchu do žhavých konfliktů.

Soudní proces v EÚLP proti Ukrajině je také testem Ruska na odolnost Evropské unie, testem toho, jak je připraven „spolknout“ taková odvolání a prohlášení. A při absenci adekvátní reakce půjde Kreml dále.

Historie zná mnoho příkladů, kdy nonentita, která na začátku své drobné agresivní „činnosti“ nedostala hodné odmítnutí, rozvinula své chutě na úroveň světa a poté, než uklidnila takového agresora, trvalo roky války a miliony lidských životů.

Přečtěte si příběh, učte se lekce. V minulosti existovaly odpovědi na otázky budoucnosti.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com