EK zamítla žádost o proplacení dotace pro Fatru z Babišova svěřenského fondu

zpravy.aktualne.cz

Evropská komise zamítla žádost o proplacení dotace pro plastikářskou firmu Fatra ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), informoval server iROZHLAS.cz. České úřady se pomocí žádosti snažily otestovat, zda Brusel peníze kvůli Babišovu střetu zájmu skutečně neproplatí, a získat rozhodnutí o zamítnutí platby napadnutelné u soudu.

Podle auditorů EK je Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. Dotace ze strukturálních fondů Evropské unie v celkovém řádu stamilionů korun, které dostaly firmy z holdingu Agrofert od 1. září 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné. Premiér i Agrofert střet zájmů odmítá.

Server uvedl, že šéf Generálního ředitelství pro regionální politiku Mark Lemaitre napsal dopis české velvyslankyni při EU Editě Hrdé. Píše v něm, že žádosti o dotace na výměnu sušáren zrnin pro společnost Cerea a na nákup nového válcovacího stroje pro firmu Fatra jsou neoprávněné. Komise nyní podle iROZHLAS.cz do ČR vzkázala, že musí projekt zrušit, jinak mu hrozí pozastavení dalších dotací.

„Rozhodnutí může v této záležitosti vydat pouze soud,“ reagoval na informace serveru o dopisu mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. O dopise podle něj holding neví, nesouhlasí ani s interpretací, že by byly ohroženy další dotace pro ČR.

Ministerstvo průmyslu a obchodu proplatilo Fatře 547.000 korun před půl rokem. Resort financí 16. června mimořádnou žádost o proplacení dotace pro Fatru poslal, a to přestože na rizika tohoto plánu upozorňoval náměstek ministra zahraničí Martin Smolek, který dříve s celým plánem na otestování střetu zájmů přišel, napsal server.

Autor: ČTK

  Koruna v úvodu týdne zpevnila vůči euru i dolaru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com