KLDR provedla nový raketový test. Řízená střela dlouhého doletu urazila 1500 kilometrů

irozhlas.cz

Severní Korea oznámila, že o víkendu úspěšně otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Podle severokorejské oficiální tiskové agentury KCNA střely při zkouškách v sobotu a v neděli doletěly do vzdálenosti 1500 kilometrů, zasáhly cíle a následně spadly do severokorejských teritoriálních vod.

„Testy potvrdily skvělou účinnost a praktičnost tohoto zbrojního systému,“ napsala agentura KCNA. „Vlastnictví dalšího odstrašujícího prostředku má strategický význam, může spolehlivě zajistit bezpečnost naší země a potlačit vojenské manévry nepřátelských sil,“ dodala.

Zkoušce nové střely, která byla podle KCNA vyvinuta v průběhu uplynulých dvou let, zřejmě nepřihlížel severokorejský vůdce Kim Čong-un, přítomni byli ale jiní vysocí představitelé, včetně člena mocného politbyra vládnoucí Korejské strany práce Pak Čong-čchona.

Podle agentury Reuters se jednalo o první test od března, kdy Severní Korea zkušebně odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu. KLDR také provedla test řízené střely v lednu, jen několik hodin poté, co americký prezident Joe Biden nastoupil do úřadu. V posledních měsících se ale vůdce Kim spíš než na zbrojní testy soustředil na zabránění průniku koronaviru na severokorejské území a na záchranu ekonomiky, kterou dále zhoršila úplná uzávěra hranic kvůli pandemii, napsala agentura AP.

Plánovaná schůzka

KLDR dlouhodobě obviňuje Spojené státy a Jižní Koreu z nepřátelské politiky vůči Pchjongjangu. Rozhovory zaměřené na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a ukončení severokorejských raketových balistických programů výměnou za uvolnění sankcí nepokročily od roku 2019, kdy summit vůdce KLDR Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspěchem.

Informace o novém zbrojním testu KLDR se objevila pouhý den před plánovanou schůzkou hlavních jaderných vyjednávačů ze Spojených států, Jižní Koreje a Japonska, kteří mají v Tokiu jednat o způsobech řešení krize na Korejském poloostrově.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

  Vojáci 93. OMB ozbrojených sil Ukrajiny zajali ruské okupanty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com