Ministři obrany EU proberou možnosti dalšího financování zbraní pro Ukrajinu

euneighbours.eu

Další možnosti společného financování nákupů zbraní pro Ukrajinu budou tématem dnešního jednání ministrů obrany zemí Evropské unie. Mezi zástupce unijních vlád také zavítá generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, aby s nimi probral vyhlídky budoucí spolupráce obou spojeneckých bloků.

Ministerské jednání navazuje na pondělní schůzku šéfů unijních diplomacií, během níž dostala zelenou výcviková mise EU pro 15.000 ukrajinských vojáků. Ministři obrany se dnes budou bavit nejen o tom, jak účastníky mise vybavit zbraněmi, ale i o dalším směřování vojenské podpory Ukrajině obecně. Evropský mírový fond (EPF), z něhož již EU uvolnila na pomoc zemi bránící se ruské agresi 3,1 miliardy eur (75,4 miliardy Kč), je z více než poloviny vyčerpán. Některé země proto hovoří o navýšení jeho objemu, aby mohla unie dál ze společných peněz financovat vojenskou podporu Ukrajině. S unijními kolegy se na dálku spojí ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Ministři se kromě toho budou bavit i o plánu na vytvoření sil rychlé reakce EU, s nímž unie letos po nedokončeném pokusu z roku 2007 opět přišla v obavách z ruské rozpínavosti. Řeč bude i o společných obranných misích mimo území EU a možnostech další spolupráce s NATO. Unie a aliance měly již letos podle původního plánu podepsat nové společné prohlášení vymezující kooperaci pro příští roky. Zejména kvůli námitkám Francie prosazující větší obrannou nezávislost EU se však zatím neshodly na definitivní podobě textu.

ČTK

  Německo od neděle nebude považovat ČR za epidemicky rizikovou zemi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com