Při íránském cvičení v Ománském zálivu zemřelo nejméně 19 námořníků. Další byli zraněni

Při cvičení íránského námořnictva v Ománském zálivu zahynulo 19 námořníků a dalších 15 bylo zraněno. S odvoláním na pondělní sdělení íránské armády o tom informovala agentura AP. Původně íránská státní televize informovala o nejméně jednom mrtvém námořníkovi. Íránská média uvedla, že se nehoda stala poté, co se podpůrné plavidlo během cvičení příliš přiblížilo cíli dalších lodí.

Incident se stal v ochranném pásu jihoíránského přístavního města Džásk v Ománském zálivu v neděli při cvičení íránského námořnictva, uvedla íránská televize s odkazem na prohlášení námořnictva. To původně informovalo o nejméně jednom mrtvém námořníkovi. Armáda ale následně podle agentury AP upřesnila, že o život přišlo nejméně 19 námořníků a dalších 15 lidí bylo zraněno.

„Plavidlo Konárak zasáhla střela včera (v neděli) odpoledne při vojenském cvičení,“ uvedla státní televize na svých webových stránkách s tím, že incident se stal u jihoíránských břehů. Podle televize se zasažené podpůrné plavidlo při cvičení příliš přiblížilo jednomu z cvičných cílů. Ty měla loď za úkol rozmisťovat pro další plavidla.

Média událost bedlivě sledují, neboť Ománský záliv, na který na západě navazuje Hormuzský průliv, je mimořádně citlivou námořní trasou, kterou proudí asi pětina světové ropné produkce.

Okolnosti incidentu se vyšetřují

Polooficiální íránská tisková agentura Fars sdělila, že nehoda se stala na palubě podpůrného plavidla íránské výroby, které je schopné odpalovat raketové střely. Loď byla zařazena do flotily v roce 2018.

Agentura IRNA dříve informovala o 12 hospitalizovaných námořnících a dalších třech lehce zraněných. „Okolnosti této nehody jsou nyní podrobeny technickému vyšetřování,“ dodala další íránská tisková agentura ISNA.

Íránské ozbrojené síly v oblasti Ománského zálivu pořádají manévry pravidelně.

Zdroj: ceskatelevize.cz

  Navzdory ruským hrozbám do Istanbulu doplula druhá loď s ukrajinským obilím

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com