FSB podezřívá Safronova, že s Voroninem prozradili ruské aktivity v Sýrii

blesk.cz

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) podezřívá Ivana Safronova, obviněného z velezrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou, také z toho, že společně s politologem Děmurim Voroninem poskytl německé rozvědce informace o aktivitách ruských ozbrojených sil v Sýrii. Podle agentury TASS to dnes novinářům řekl Safronovův advokát Ivan Pavlov, který dodal, že jeho klient vinu zcela odmítá.

Podle obhájce bylo těsně před ukončením vyšetřování případu vzneseno nové a konečné obvinění Safronova. „Kromě epizody s předáváním informací ‚zástupci české rozvědky‘ se objevila ještě jedna: podle vyšetřovatelů Safronov v prosinci 2015 zprostředkoval Voroninovi nějakou informaci o činnosti ruských ozbrojených sil v Sýrii, kterou Voronin předal zástupcům Curyšské univerzity ve Švýcarsku a německé Spolkové zpravodajské službě (BND),“ sdělil Pavlov. Safronov podle vyšetřovatelů za tuto informaci obdržel odměnu ve výši 248 dolarů (asi 5500 Kč).

Právník rovněž uvedl, že Safronov vznesená obvinění z velezrady naprosto odmítá. „Podle našeho postoje to, co vyšetřovatelé považují za vlastizradu, byla ve skutečnosti obvyklá práce novináře,“ zdůraznil.

Ruská média o spojení kauz Safronova a Voronina spekulovala už v polovině února, kdy FSB Voronina zatkla. Pavlov v té době řekl, že o takovém spojení ještě nic neslyšel a že v materiálech, s nimiž vyšetřovatelé jeho a Safronova seznámili, nebyl Voronin zmiňován.

Agentura TASS tehdy s odvoláním na dostupné údaje napsala, že Voronin je podnikatel, který je členem německé společnosti pro studium východní Evropy, a že jeho obor činnosti souvisí s poskytováním poradenských služeb. S jeho poradenskou agenturou spolupracovalo několik desítek ruských politologů a novinářů. Voroninova obhájkyně agentuře Reuters řekla, že její klient popírá spojení se Safronovem, trvá na své nevině a odmítá vypovídat proti sobě.

Safronova zatkli agenti FSB loni 7. července. Podle vyšetřovatelů předal v roce 2017 české rozvědce tajné údaje o vojensko-technické spolupráci Ruska v Africe a o činnosti ruských ozbrojených sil na Blízkém východě. Konečným příjemcem těchto informací přitom byly podle FSB Spojené státy.

  EU se dohodla s Maďarskem; Ukrajina dostane půjčku, Budapešť více z fondů

Safronov, který je od svého zatčení držen ve vazbě, vinu popírá a tvrdí, že je pronásledován za svou dřívější práci novináře. Doposud si navíc stěžoval, že mu vyšetřovatelé neobjasnili podstatu vznesených obvinění.

Skoro 100.000 lidí se podepsalo pod internetovou petici, která úřady obviňuje z vykonstruování falešných důkazů proti Safronovovi pod příkrovem státního tajemství, které případ obklopuje. Kreml tato podezření odmítá, poznamenala agentura Reuters.

TASS v pondělí napsal, že FSB vyšetřování případu Safronova dokončila a že s materiály vyšetřovatelů se začala seznamovat obhajoba. Safronovův další advokát Dmitrij Talantov tuto informaci bez dalších komentářů jen potvrdil.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com