Lotyšský ministr obrany jednal v Praze o spolupráci i o situaci na Ukrajině

O situaci na lotyšsko-běloruské hranici, napětí na Ukrajině nebo o spolupráci mezi Lotyšskem a Českou republikou dnes v Praze jednal lotyšský ministr obrany Artis Pabriks. Setkal se s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) nebo s předsedou senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost Pavlem Fischerem (nezávislý). ČTK to sdělil Fischer a Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Pabriks do Česka přiletěl v době napjatých vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou, ale i v době zvýšeného napětí na hranicích členských zemí NATO s Běloruskem v souvislosti s tamní migrační krizí. Bezpečnostní situace tak byla jedním z bodů jeho jednání se zástupci České republiky.

„Jednali jsme o potřebě navýšení alianční schopnosti být vidět v zemích, které jsou na dotyku s Ukrajinou a Ruskem nebo Běloruskem. Vedle Pobaltí jde i o Rumunsko,“ řekl Fischer. „V tomto smyslu jsem také apeloval na premiéra (Petra Fialu) minulý týden, aby vláda ČR byla připravena na vyslání jednotek na jihovýchodní křídlo aliance,“ dodal.

Bezpečnostní situaci na hranicích s Běloruskem a Ruskem probírala s Pabriksem i Černochová, mluvili i o napětí mezi Ukrajinou a Ruskem.

Podstatnou součástí obou schůzek byla jednání o vzájemné spolupráci. „Obranná spolupráce ČR a Lotyšska je intenzivní a do budoucna ji chceme ještě rozšířit. Společně se angažujeme v řadě mnohonárodních vojenských iniciativ a projektů,“ uvedla Černochová. Ocenila hostitelskou podporu Lotyšska v alianční předsunuté přítomnosti v Pobaltí, do které se zapojila i česká armáda. „Pro české vojáky jde o jedinečnou příležitost jak získávat zkušenosti v mezinárodním prostředí. Posílit vzájemné vazby můžeme například v oblasti obranně-průmyslové spolupráce, zvládání hybridních hrozeb nebo vojenského vzdělávání,“ dodala ministryně.

Podle Fischera byla jednání i o prohloubení spolupráce ve zbrojním průmyslu nebo pokročilých technologiích. „Dále mě zajímalo, jak na pozadí zhoršujícího se bezpečnostního prostředí hodnotí pan ministr práce na strategickém kompasu EU a na novém strategickém konceptu NATO,“ uvedl. Řešili také energetickou bezpečnost a krizi v dodávkách energetiky.

  Severovýchod USA zasáhla sněhová bouře. V některých státech se obávají o distribuci vakcíny

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com