Duda a Biden zdůraznili důležitost USA pro bezpečnost v Evropě

Návštěva amerického prezidenta Joea Bidena v Polsku je důležitým znamením závazku Spojených států vůči bezpečnosti v Evropě. Řekl to dnes polský prezident Andrzej Duda na jednání se svým americkým protějškem ve Varšavě. Biden zdůraznil, že pro USA je vztah s Polskem zásadní. Podle Bílého domu dvojice za zavřenými dveřmi mluvila společné podpoře Ukrajiny, postupu vůči Rusku i snaze posílit NATO.

„Vaše návštěva je důležitým projevem bezpečnosti, znamením odpovědnosti za bezpečí světa a Evropy. Amerika dokáže udržet světový pořádek,“ řekl podle agentury Reuters Duda Bidenovi na dvoustranné schůzce. Dodal, že si přeje ještě větší spolupráci mezi Evropou a USA v bezpečnostních a hospodářských záležitostech.

„V předvečer prvního výročí brutálního ruského vpádu na Ukrajinu se lídři zamýšleli nad svými společnými snahami podporovat Ukrajinu, uvalením následků na Rusko a posílením NATO,“ uvedla americká strana po neveřejné části setkání dvou prezidentů. „Kromě toho lídři probrali rostoucí spolupráci svých zemí v energetice… naši silnou bilaterální obrannou spolupráci a důležitost demokratických hodnot, které tvoří základy transatlantického spojenectví,“ pokračovalo komuniké Bílého domu.

Biden jednáním s Dudou zahájil oficiální program své dvoudenní návštěvy Polska. Vpodvečer má vystoupit s projevem, v němž podle očekávání znovu potvrdí odhodlání dál pomáhat Ukrajině napadené Ruskem. Americký prezident se v tomto smyslu vyjadřoval i při pondělní neohlášené návštěvě Kyjeva, kde se setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

I na dnešním jednání s Dudou Biden ujistil, že podpora Ukrajiny ze strany USA zůstává silná. „Jak jsem sdělil prezidentu Zelenskému, když jsme spolu hovořili včera v Kyjevě, mohu s hrdostí říct, že naše podpora Ukrajině zůstává neochvějná,“ řekl dnes Biden.

Do Varšavy se šéf Bílého domu vrátil po necelém roce. Loni v březnu zde po měsíci ruské války proti Ukrajině varoval, že spojenci napadené země se musí připravit na dlouhý boj. Ve středu má Biden v polské metropoli naplánováno setkání s představiteli států takzvané bukurešťské devítky (B9), jejíž součástí je také Česko.

  Zelenskyj na videu vyjmenoval, jaké zbraně Ukrajina potřebuje

Polský prezident dnes zdůraznil, že Polsko je v bezpečí díky přítomnosti amerických ozbrojených sil. Vyzdvihl také, že pondělní Bidenova návštěva Kyjeva bylo „neuvěřitelné gesto“. Ukázala podle něj, že svobodný svět na Ukrajinu nezapomněl. Ruský prezident Vladimir Putin se naopak podle Dudy rozhodl způsobit katastrofu a bezpečnostní, ekonomickou a humanitární krizi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com