Widodo na úvod summitu G20 varoval před novým rozdělením světa

Indonéský prezident Widodo dnes na úvod summitu G20 na ostrově Bali varoval před novým rozdělením světa na vzájemně nepřátelské části. Jako hostitel vrcholné schůzky také vyzval k ukončení války na Ukrajině, informovala agentura DPA. Vyjednavači zemí G20 se dohodli na závěrečném usnesení, řekl Michel. Podle DPA odsoudí ruskou invazi na Ukrajinu. Je čas zastavit ruskou válku na Ukrajině, řekl Zelenskyj lídrům G20.

„Máme odpovědnost vůči národům světa,“ apeloval Widodo na ostatní účastníky summitu hospodářsky nejsilnějších zemí světa. „Neměli bychom rozdělovat svět na dva různé tábory. Nesmíme dopustit, aby svět upadl do další světové války,“ uvedl v souvislosti se soupeřením mezi státy, které podle něj sílí čím dál více.

Se zjevným odkazem na Rusko a jeho invazi na Ukrajinu indonéský prezident dále uvedl, že státy by měly dodržovat mezinárodní zásady. „Musíme válku ukončit. Dokud válka neskončí, bude obtížné dostát naší zodpovědnosti za budoucí generace,“ dodal s tím, že země G20 nesmí v tomto ohledu selhat.

Setkání v prázdninovém letovisku Nusa Dua nabralo hned v úvodu zhruba půlhodinový skluz kvůli zpoždění amerického prezidenta Joea Bidena. Kromě tématu války na Ukrajině a jejím globálním dopadům chce indonéské předsednictví jednání věnovat také obnově globální ekonomiky po pandemii covidu-19 či klimatickým změnám.

Členy skupiny G20 jsou Argentina, Austrálie, Brazílie, Británie, Čína, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Německo, Rusko, Saúdská Arábie, Spojené státy, Turecko a Evropská unie. Přizvány jsou ale i další země či mezinárodní organizace.

DPA: Státy G20 v usnesení ze summitu odsoudí ruskou invazi na Ukrajinu

Členové skupiny největších světových ekonomik G20 se krátce před zahájením summitu na indonéském ostrově Bali dohodli na znění závěrečného usnesení, uvedl předseda Evropské rady Charles Michel. Podle zdrojů agentury DPA se západním státům podařilo do prohlášení prosadit pasáž, která odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu.

  Londýn vyslal stíhačky proti ruským bombardérům severně od Skotska

„Měli bychom se pokusit využít setkání G20 k tomu, abychom přesvědčili všechny partnery, aby na Rusko vyvíjeli větší tlak,“ citovala agentura Reuters z Michelovy tiskové konference před dnešním zahájením dvoudenní vrcholné schůzky. Řekl také, že ukončení „nesmyslné války“ ze strany Ruska je nejlepším způsobem, jak vyřešit energetickou a potravinovou krizi ve světě.

Michel uvedl, že shoda na závěrečném komuniké byla nalezena na úrovni vyjednavačů. Podle DPA se jim podařilo překonat počáteční odpor Moskvy a dostat do usnesení ostré odsouzení ruské invaze na Ukrajině. Ta má být v textu označena jako válka a nikoliv jako speciální vojenská operace, jak boje na Ukrajině nazývá oficiálně Rusko.

Vysoce postavený představitel americké vlády dnes uvedl, že se jedná o důrazné odsouzení většiny členů skupiny G20. Důraz byl při vyjednávání kladen na vytvoření co nejširší koalice v rámci skupiny G20, čehož bylo podle něj dosaženo. Konečný souhlas Moskvy s návrhem textu vnímá americký představitel jako známku toho, že Rusko již v otázce Ukrajiny nemůže počítat s podporou Číny.

Součástí usnesení má být také zmínka o nepřípustnosti použití jaderných zbraní, na níž se v pondělí na svém prvním osobním setkání shodl americký prezident Joe Biden se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Kritizovali také ruské vyhrůžky použitím jaderných zbraní ve válce proti Ukrajině.

Kromě situace na Ukrajině a jejím celosvětovým dopadům se chce indonéské předsednictví věnovat na summitu také obnově hospodářství po pandemii covidu-19 či klimatickým změnám.

Je čas zastavit ruskou válku na Ukrajině, řekl Zelenskyj lídrům G20

Je čas zastavit ruskou válku na Ukrajině, řekl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu na summitu hospodářsky nejsilnějších zemí světa G20 na indonéském ostrově Bali. Stát by se tak mělo na základě jím navrženého plánu. Kyjev dlouhodobě deklaruje, že je ochoten jednat s Moskvou o příměří pouze pod podmínkou, že se ruské síly zcela stáhnou z Ukrajiny.

  Lídři EU se přou o podporu jádra, ČR a další země stojí proti Rakousku

„Jsem přesvědčen, že nyní nastal čas, kdy ruská ničivá válka musí a může být zastavena,“ řekl Zelenskyj na uzavřeném jednání skupiny G20. Agentury AFP a Reuters získaly anglický přepis jeho projevu.

V něm Zelenskyj popsal svůj plán na nastolení míru a „záchranu tisíců životů“: Nedůvěřovat Rusku, netolerovat jeho jaderné hrozby a provést úplnou výměnu zajatců. Válka by podle něj měla skončit „spravedlivě“ a na základě Charty OSN a mezinárodního práva.

Navrhl také prodloužit na neurčito dohodu mezi Ukrajinou, Ruskem, OSN a Tureckem, která Kyjevu umožňuje vyvážet z ukrajinských přístavů obilí a další zemědělské produkty. Mezinárodní společenství by se podle Zelenského mělo rovněž zaručit za „radiační bezpečnost“ v Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárně.

„Prosím, zvolte cestu vůdcovství. Společně jistě najdeme vzorec pro mír,“ dodal Zelenskyj.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com