USA viní ze zřícení dronu nad mořem Rusko, Moskva zapojení popírá

Nad Černým mořem se dnes zřítil americký víceúčelový dron MQ-9 Reaper. Podle americké armády se tak stalo poté, co letoun v mezinárodním vzdušném prostoru srazil ruský bojový letoun Su-27. Rusko to popřelo a uvedlo, že dron spadl v důsledku neopatrného manévrování. Washington zničení amerického bezpilotního letounu připisuje nebezpečnému jednání ruské strany a ministerstvo zahraničí Spojených států si kvůli incidentu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

Americká armáda uvedla, že dvě ruské stíhačky prováděly manévr s cílem dron odchytit, přičemž jedna z nich narazila do jeho vrtule. Američané následně svůj poškozený bezpilotní letoun nechali spadnout. Ruské letouny podle americké armády už před kolizí vypouštěly na dron palivo, zřejmě ve snaze poškodit ho nebo mu znemožnit orientaci, a nalétávaly před něj.

Ruské ministerstvo obrany toto obvinění popřelo a uvedlo, že jeho stíhačky se nedostaly s americkým dronem do kontaktu. Podle Moskvy dron přešel do nekontrolovatelného letu se ztrátou výšky a narazil na vodní hladiny. Ministerstvo také sdělilo, že incident se odehrál poblíž Krymu okolo 9:30 moskevského času (7:30 SEČ). Teto ukrajinský poloostrov Rusko v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo.

Pentagon uvedl, že ruská stíhačka zřejmě při kolizi také utrpěla škody. Zničený americký dron podle něj Rusové nezískali.

Americká diplomacie uvedla, že je v přímém kontaktu s vysoce postavenými ruskými činiteli, aby jim ohledně dnešního incidentu dala najevo svůj nesouhlas. Incident nad Černým mořem se odehrál v době nebývalého napětí ve vztazích s Moskvou kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Moskva uvedla, že incident se zříceným americkým dronem považuje za provokaci

Za provokaci označil ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov úterní incident, při němž se po možném střetu s ruskou stíhačkou zřítil do Černého moře americký bezpilotní letoun. Americká strana podle diplomata nesdělila, zda bude mít tato záležitost pro Rusko nějaké následky. Informovala o tom agentura Reuters.

  Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin. Stále ale hledá spojení s Kyjevem.

Armáda Spojených států v úterý sdělila, že ruský bojový letoun Su-27 se srazil s americkým průzkumným dronem MQ-9 Reaper a zasáhl jeho vrtuli. Dron byl v důsledku toho zničen. Incident se podle ní stal kvůli „nebezpečnému a neprofesionálnímu“ chování ruské strany. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že americký stroj spadl kvůli prudkému manévrování a že ruské stíhačky s ním nebyly v kontaktu.

„Americký bezpilotní letoun se záměrně a provokativně pohyboval směrem k ruskému území s vypnutými odpovídači,“ uvedl Antonov ve vyjádření zveřejněném na internetových stránkách ruského velvyslanectví ve Washingtonu. Poté, co byl v úterý v souvislosti s incidentem předvolán na americké ministerstvo zahraničí, diplomat podle ruských agentur oznámil, že „incident považujeme za provokaci“.

Antonov rovněž uvedl, že americké drony shromažďují zpravodajské informace, které následně Ukrajina využívá k úderům na ruské ozbrojené síly a území. Podle agentury RIA Novosti Antonov také řekl, že jeho jednání na americkém ministerstvu zahraničí bylo „konstruktivní“ a otázka možných „důsledků“ pro Rusko kvůli incidentu nebyla vznesena.

„Domníváme se, že je důležité, aby komunikační kanály zůstaly otevřené,“ uvedla také ruská ambasáda v USA. „Rusko neusiluje o konfrontaci a stojí o pragmatickou spolupráci v zájmu národů našich zemí,“ uvádí se v prohlášení.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com