Studenti VŠE budou na demonstraci požadovat odchod děkana Ševčíka

Studenti Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) budou dnes po poledni demonstrovat proti děkanovi fakulty Miroslavu Ševčíkovi. Kvůli nespokojenosti s jeho vystupováním na veřejnosti včetně jeho přítomnosti na sobotní protivládní demonstraci ho chtějí vyzvat k rezignaci, případně apelovat na akademický senát fakulty, aby děkana odvolal. Protest se bude podle jeho organizátorů konat před sídlem univerzity.

Ševčíka už v pondělí vyzval k rezignaci ze stejných důvodů i rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčíkovo vystupování na veřejnosti bylo rovněž tématem úterního jednání vedení pražské vysoké školy. Po něm Dvořák oznámil, že za nejvhodnější řešení považuje, aby Ševčíka odvolal akademický senát národohospodářské fakulty. Zasedání fakultního orgánu se bude podle rektora konat asi nejdříve za týden, řekl v úterý. Pokud by fakultní akademický senát Ševčíka neodvolal, chce využít pravomoc navrhnout odvolání z vlastního podnětu. K tomu by potřeboval souhlas akademického senátu celé vysoké školy.

Současný děkan Národohospodářské fakulty VŠE uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod. Tvrdí, že u sobotního protestu u Národního muzea, kde se po skončení protivládní demonstrace část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, jen pomáhal zraněnému. Odmítl také, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici a rektor školy. Dodal, že na žádost rektora omezil své vystupování na veřejnosti, přestal být ekonomickým expertem hnutí Trikolora a na protivládních demonstracích nevystupuje jako řečník.

ČTK

  O azyl požádalo Česko 152 ze 169 Afghánců, které přivezly evakuační lety

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com