Zhruba 70 aktivistů protestovalo na mléčné farmě na Pardubicku

Zhruba 70 aktivistů dnes na mléčné farmě v Dolanech na Pardubicku protestovalo proti údajně nehumánnímu chovu krav a telat. Areál, který patří Agrodružstvu Klas Křičeň, na výzvu vedení družstva opustit odmítli. Po následném příjezdu policie aktivisté uposlechli výzvy k opuštění farmy a z areálu odešli. „Nyní probíhají úkony k jejich ztotožnění,“ řekla ČTK mluvčí policie Andrea Muzikantová. Neoprávněným vniknutím na soukromý pozemek se policie podle ní dál zabývá.

Aktivisté si kolem 11:30 sedli k venkovním boudám v areálu farmy, v nichž se odchovávají mladá telata. Na sobě měli jednorázové hygienické overaly a drželi různé transparenty. Kolem 13:00 přijeli zástupci Agrodružstva Klas, kteří zavolali policii. Policie na místo vyslala pořádkovou jednotku, celkem zasahovalo kolem 20 policistů. Farmu aktivisté opustili zhruba ve 14:00.

„Smyslem akce je upozornit na praktiky mlékárenského průmyslu, který běžně odebírá telata matkám v průběhu 30 minut až 12 hodin po porodu. Pro zvířata je to utrpení. Většina veřejnosti o tom neví,“ řekla ČTK mluvčí aktivistů. Své jméno neuvedla. Zvířata se podle aktivistů zneužívají k výrobě potravin. Dnešní akci aktivisté podle mluvčí nikomu nehlásili.

Aktivisté podle předsedy družstva Ladislava Štěpánka vnikli do uzavřeného prostoru farmy a porušili pravidla veterinárních opatření. „Mohou do chovu šířit jakoukoliv nákazu,“ řekl ČTK. Družstvo podle něj dobytek chová v souladu s veterinárními předpisy a nařízeními Evropské unie. „Chov je pod veterinární kontrolou. Každé tele má svůj životní prostor, vše je kontrolováno rámci programu welfare,“ řekl.

Agrodružstvo Klas hospodaří na 3500 hektarech půdy. V kravíně v Dolanech chová základní stádo 700 kusů dojnic ve volné boxové stáji.

ČTK

  Nepracuješ, nedostaneš zaplaceno. Zdechovský je pro snížení platu politikům, kteří nechodí do práce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com