Útok na Izrael si žádá bezprecedentní odpověď, uvedla armádní mluvčí

Izrael čelí bezprecedentnímu útoku, který si žádá bezprecedentní odpověď, v tuto chvíli je ale hlavní zabezpečit jižní Izrael. Na dnešním briefingu, který se uskutečnil prostřednictvím videohovoru, to ČTK a dalším evropským médiím řekla mluvčí z mezinárodní tiskové sekce izraelské armády Maša Michelsonová. Na vyšetřování toho, proč se Izraeli nepodařilo rozsáhlému útoku předejít, podle mluvčí přijde čas až po skončení války.

Armáda podle ní nyní pečlivě sleduje také situaci na Západním břehu Jordánu a u hranice s Libanonem, aby předešla dalším útokům.

Sobotní překvapivý útok palestinské radikální skupiny Hamás na Izrael má podle izraelských úřadů už přes známých 700 obětí a osud dalších více než 100 Izraelců unesených do Gazy je stále nejasný. Zraněných jsou více než 2000.

„Jedná se o nejkrvavější útok na Izrael od vzniku státu. O tom není pochyb, jsou tu stovky mrtvých, stovky zraněných,“ připustila Michelsonová a poznamenala, že mezi Izraelci unesenými do Pásma Gazy je i 97letá žena. „Hamás světu ukázal svou skutečnou tvář,“ řekla mluvčí s odkazem na brutální videa sobotních událostí, která teroristé sdíleli na sociálních sítích. Jak dlouho Hamás útok plánoval, podle mluvčí není jasné, plánoval však „dostatečně v předstihu, aby byl útok náhlý a rozsáhlý“. Zároveň lze podle Michelsonové předpokládat, že do plánování byl zapojen Írán.

V tuto chvíli se izraelská armáda podle mluvčí stále snaží vyhnat Hamás z izraelského území a boje u hranice s Pásmem Gazy proto pokračují. Hlavním cílem je podle Michelsonové nyní obnovit bezpečnost v jižním Izraeli. Armáda mezitím provádí nálety v Pásmu Gazy a používá útočné drony ke zneškodnění dalších bojovníků, kteří se snaží proniknout do Izraele.

Armáda zároveň podle mluvčí pečlivě sleduje situaci na severu Izraele a na Západním břehu Jordánu, aby zabránila propuknutí bojů na několika frontách. I na tuto variantu je však podle Michaelsonové Izrael připraven.

  KCNA: Putin napsal Kim Čong-unovi, že Rusko a KLDR rozšíří spolupráci

„Vidíme, jak Hamás vyzývá Hizballáh, palestinské Araby a Palestince žijící na západním břehu Jordánu, aby se zapojili do boje,“ uvedla mluvčí. Hizballáh je Íránem podporovaná libanonská šíitská radikální skupina, s níž Izrael svedl ozbrojený konflikt v roce 2006.

Na dotaz, zda Izrael přistoupí k pozemní invazi do Pásma Gazy, Michelsonová odpověděla, že rozhodnutí bude záviset na bezpečnostním kabinetu. „Všechny možné vojenské varianty předkládá náš náčelník štábu bezpečnostnímu kabinetu, aby pečlivě vyhodnotil další kroky. Tento bezprecedentní útok vyžaduje bezprecedentní reakci,“ uvedla

Vyšetřování toho, jak je možné, že byl Izrael útokem překvapen, bude podle Michelsonové následovat až po skončení války. „Jsem si jistá, že Izraelské obranné síly vyšetří, jak se to stalo, až to bude bezpečné a válka skončí,“ poznamenala.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com