USA poskytnou Ukrajině další systémy protivzdušné obrany NASAMS

Americké ministerstvo obrany dnes oznámilo, že Ukrajině poskytne další vojenskou pomoc v hodnotě 1,3 miliardy dolarů (asi 28 miliard korun). Balík obsahuje systémy protivzdušné obrany NASAMS, vybavení na odminování nebo několik stovek vojenských užitkových vozidel různých typů. Kompletní výčet vybavení uvádí Pentagon na svém webu.

Vojenský materiál obsažený v dnes oznámeném balíku nepůjde přímo ze zásob americké armády. Pomoc je součástí americké iniciativy na podporu Ukrajiny, která počítá s postupným uzavíráním kontraktů o výrobě potřebného vybavení. USA díky tomu nemusejí opakovaně ukrajovat z vlastních zásob.

Ukrajina podle amerického listu The New York Times (NYT) změnila taktiku vedení své protiofenzivy, což jí pomohlo snížit ztráty vojenské techniky. V jejích prvních dvou týdnech bylo poškozeno nebo zničeno až 20 procent zbraní vyslaných na bojiště, citoval deník americké a evropské představitele.

Agentura AFP dnes citovala poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka, který řekl, že ukrajinská armáda by k urychlení protiofenzivy potřebovala „200 až 300 obrněných vozidel, především tanků“, „60 až 80 stíhaček F-16“ a „pět až deset“ moderních systémů protivzdušné obrany.

Spojené státy jako největší vojenský podporovatel napadené země od začátku ruské invaze loni v únoru na vojenskou pomoc Ukrajině vyčlenily více než 42 miliard dolarů (asi 213 miliard korun). Suma zahrnuje vojenskou pomoc oznámenou Pentagonem, nejedná se nutně o vybavení, které se na Ukrajinu už dostalo.

ČTK

  Navalného spolupracovnici po razii obvinili z vloupání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com