Abbás vyzval Hamás k dohodě o rukojmích, podle Macrona tažení v Gaze musí skončit

Prezident Palestinské autonomie Mahmúd Abbás dnes vyzval palestinské hnutí Hamás, aby se dohodlo s Izraelem na propuštění rukojmí a ušetřilo tak palestinský lid vážné katastrofy, uvedly agentury. O dohodě o propuštění rukojmí a pozastavení bojů v Pásmu Gazy se v posledních týdnech jedná za účasti Spojených států, Kataru či Egypta. Mezinárodní organizace se obávají dalšího silného nárůstu počtu palestinských obětí, pokud by izraelská armáda vstoupila do města Rafáh, kam se před izraelskou ofenzívou v jiných částech Pásma Gazy uchýlily statisíce uprchlíků. Izrael v reakci na raketový útok zahájil rozsáhlou vlnu leteckých útoků na území Libanonu.

„Vyzýváme Hamás, aby rychle uzavřel dohodu o vězněných a ušetřil tak náš palestinský lid další katastrofy,“ uvedl Abbás podle citátu palestinské agentury Wafa. Hrozící katastrofu Abbás přirovnal nakbě, což je termín, kterým Palestinci označují události po založení státu Izrael v roce 1948, kdy stovky tisíc z nich musely opustit své domovy.

Abbás vede Palestinskou autonomii, kde má hlavní slovo hnutí Fatáh a má pod omezenou kontrolou Západní břeh Jordánu. S hnutím Hamás se síly vedené Abbásem střetly po volbách v roce 2006. Po hlasování Hamás, který USA či EU označují za teroristickou organizaci, získal vládu nad Pásmem Gazy.

O možné dohodě o propuštění rukojmí, jež Hamás unesl při svém teroristickém útoku na jižní Izrael 7. října, a o dočasném přerušení bojů se jedná od prosince, kdy skončila první taková dohoda, která zaručila klid zbraní na týden. Jednání jsou nepřímá, a kontakty mezi Izraelem a palestinským hnutím zprostředkovávají Egypt či Katar. Do rozhovorů jsou zapojené také Spojené státy.

Podle dnešní bilance palestinského ministerstva zdravotnictví, které je pod kontrolou Hamásu, v Pásmu Gazy zemřelo v souvislosti s izraelskými údery od začátku října na 28.600 lidí. Dalších zhruba 1200 lidí podle izraelských úřadů zemřelo při útoku hnutí Hamás na izraelské území ze 7. října. Mezinárodní organizace se však obávají dalšího nárůstu obětí a prohloubení špatné humanitární situace, pokud by začaly silné boje v Rafáhu.

  Slováci mají obavy o zimní sezonu. Země hlásí rekordní přírůstky koronaviru i přes omezení na hranicích

Macron řekl Netanjahuovi, že izraelské tažení v Gaze musí skončit

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona by Izrael měl ukončit operace v Pásmu Gazy, protože jejich dopad na tamní obyvatele je nepřijatelný. Elysejský palác oznámil, že hlava státu dnes tento postoj vyjádřila v telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Macron podle oficiálního komuniké o válce v Gaze řekl, že „lidské oběti a humanitární situace jsou nesnesitelné a izraelské operace by měly skončit“. Také vyzval k bezodkladnému dojednání příměří s palestinským hnutím Hamás.

Macronova intervence přichází v době, kdy Izrael chystá rozsáhlou pozemní operaci v Rafáhu na jihu Pásma Gazy, kam od října před boji uprchl přes milion lidí. Od této operace odrazuje Izrael řada zemí, včetně Spojených států, které vy

Macron podle prohlášení Elysejského paláce v telefonátu s Netanjahuem vyjádřil „silný nesouhlas Francie s izraelskou ofenzivou v Rafáhu“. Francouzský prezident řekl, že takový postup by přinesl ještě dramatičtější „humanitární katastrofu“.

Netanjahu trvá na tom, že Izrael válku povede až do úplného zničení Hamásu, což mnozí považují za nereálné. Izrael, Evropská unie a USA považují Hamás za teroristickou organizaci.

Izrael v reakci na raketový útok provedl letecké údery na Libanon

Izraelské letectvo dnes v Libanonu podniklo rozsáhlou vlnu úderů na cíle šiítského hnutí Hizballáh. Armádní mluvčí Daniel Hagari dnes na síti X potvrdil, že šlo o odvetu za raketový útok z Libanonu z dnešního rána, při kterém zemřela na severu Izraele jedna žena a dalších osm lidí utrpělo zranění. Hizballáh se k činu nepřihlásil. Po izraelských náletech zůstalo podle stanice Al-Džazíra několik civilních obětí včetně dvou dětí.

Na sociálních sítích se především na protiizraelsky zaměřených profilech začala šířit videa ukazující údajné následky leteckých úderů. Podle Al-Džazíry při nich na jihu Libanonu zahynuli nejméně čtyři lidé: dvě děti, jedna žena a jeden muž; dalších 11 osob podle stejného zdroje utrpělo zranění.

  NYT: Trump působí, jako by si neuvědomoval závažnost právních problémů

Na izraelské základny na severu země podniká už několik měsíců útoky Hizballáh, který se ovšem k nejnovějšímu incidentu zatím nevyjádřil. Izraelský krajně pravicový ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir naznačil, že raketový útok z dnešního rána považuje za vyhlášení války.

Šéf izraelské záchranné služby Eli Bin řekl, že tělo mrtvé ženy záchranáři nalezli, když prohledávali domy poničené raketami ve městě Safed, napsal server The Times of Israel. Tamní nemocnice přijala k ošetření osm lidí, které raketový útok zranil. Jeden z nich je ve vážném stavu.

Izraelská armáda uvedla, že zaznamenala několik raketových útoků, které měly za cíl její základnu v Safedu. Armáda podle svého prohlášení podnikla v odvetě útoky na odpalovací stanoviště raket.

„Tohle není jen pár raket, tohle je válka,“ napsal Ben Gvir na síti X, podle webu The Times of Israel se svou „typickou bojovností“. Ministr dodal, že je na čase změnit přístup k situaci na libanonské hranici. Kvůli incidentu dnes Ben Gvir požádal o setkání s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Ministr společně s dalšími zastánci tvrdé linie kritizoval izraelskou koncepci udržování palestinského hnutí Hamás v Pásmu Gazy jako „stabilizační síly“. Tato chyba podle něj vedla k teroristickým útokům ze 7. října.

Od začátku války mezi Izraelem a Hamásem podniká na sever Izraele raketové útoky libanonské šíitské hnutí Hizballáh, jehož podporovatelem je Írán.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com