Faeserová: Německo přehodnotí kontroly každý půlrok, v březnu je asi prodlouží

Hraniční kontroly zavedené kvůli zvýšené migraci bude Německo přehodnocovat podle schengenských pravidel každých šest měsíců. Musí být nezbytné. Na tiskové konferenci po jednání s českým ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) to dnes řekla německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. Domnívá se, že při příštím hodnocení v březnu ale Německo kontroly ještě prodlouží. V posledních měsících podle ní počty migrantů klesají, země však nadále čelí mnoha žádostem o azyl. Faeserová respektuje rozhodnutí Česka zdržet se hlasování o migračním paktu. Myslí si, že bude přijat valnou většinou.

„Kontroly jsou schvalovány pouze na určité období,“ uvedla Faeserová. Je podle ní nutné je přehodnocovat a zjišťovat, zda jsou stále potřebné. Kontroly podle ní značně pomáhají v boji proti převaděčství, uvedla. Každý čtvrtý uprchlík podle ní přichází přes převaděčské organizace.

Ministryně dodala, že Německo čeká v blízké budoucnosti pořádání mistrovství světa ve fotbale. V té době pravděpodobně zavede hraniční kontroly se všemi svými sousedními státy.

Faeserová i Rakušan se shodli na tom, že policejní spolupráce mezi zeměmi je velmi dobrá a pomáhá v boji s kriminalitou spojenou s migrací. Nejsou to pouze kontroly. „Jsou to i speciálně domluvené akce, které se přímo zaměřují na převaděče, a samozřejmě, to je základem úspěšnosti té práce, výměna informací,“ uvedl Rakušan.

Faeserová pod tlakem migrační krize obnovila kontroly na hranicích s Českem v polovině loňského října. Prozatím mají trvat do 15. března. Německo zavedlo v říjnu kontroly také na hranicích s Polskem a Švýcarskem. Střeží také hranici s Rakouskem, kde toto opatření zavedlo již v roce 2015. Prodloužení tam nyní platí do května.

Čeští policisté loni zadrželi při tranzitní migraci 4742 lidí. Převážná většina se snažila přes české území dostat právě do Německa. Oproti předchozímu roku číslo běženců pokleslo o více než 17.000, je však stále vyšší než v roce 2021, který předcházel velké migrační vlně. Česká republika zavedla loni v říjnu stejně jako o rok dříve kvůli zvyšujícímu se počtu běženců kontroly na hranicích se Slovenskem. Stabilní kontroly trvaly do 2. února, v současné době jsou již jen namátkové.

  Ve středu byl nárůst počtu případů covidu nejnižší za všední den od září

Faeserová respektuje rozhodnutí ČR zdržet se hlasování o migračním paktu

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová respektuje rozhodnutí Česka zdržet se hlasování o migračním a azylovém paktu. Myslí si, že bude v Evropské unii přijat valnou většinou. Po dnešním jednání se svým českým protějškem Vítem Rakušanem (STAN) to řekla novinářům. Rakušan i Faeserová se zároveň shodli na tom, že je migrační pakt krokem správným směrem.

„Zdůraznil jsem pozici České republiky. A to je ta, že se jedná určitě o posun správným směrem. Ale že výsledná podoba po zásazích Evropského parlamentu je pro nás v určitých momentech zklamáním,“ prohlásil Rakušan. Zopakoval, že poslední verze je méně ambiciózní, než ČR především v oblasti posílení ochrany vnějších hranic a zrychlení a zjednodušení azylového a návratového řízení očekávala.

Na konečné podobě migračního balíčku se zástupci členských států Evropské unie shodli počátkem letošního února, Česko se zdrželo. Balíček se skládá z několika legislativních návrhů. Je mezi nimi například nařízení o screeningu, které zavádí povinné podrobné kontroly osob na vnějších hranicích unie. Dále balíček obsahuje revizi přijímací směrnice, která reguluje podmínky přijímání žadatelů o azyl, či revizi kvalifikačního nařízení, které upravuje podmínky, jež musí osoba splňovat pro nárok na mezinárodní ochranu. Vyřizování žádostí o azyl by mělo být nově rychlejší, první rozhodnutí by mělo nastat do šesti měsíců.

Výsledná verze však ve srovnání s verzí schválenou Radou EU zvyšuje podle ministra vnitra administrativní a byrokratickou zátěž pro členské státy, a snižuje tak oproti návrhu z června možnost efektivně bránit nelegální migraci už na vnější hranici Evropské unie. ČR se podle Rakušana aktivně podílela na první, lepší podobě paktu.

„Dokážu pochopit, že Česká republika není spokojena se změnami, které se v původním textu udělali,“ uvedla německá ministryně vnitra. Dodala, že je nyní velmi důležité, aby země uvedly pakt do činnosti.

  Glosa: Kampaň plná „pijanů“

Pakt byl podle Rakušana nyní schválen na úrovni velvyslanců, ještě se jím bude zabývat Evropský parlament. Po schválení parlamentem bude následovat schválení radou.

Německo považuje unijní migrační dohodu a důslednou ochranu vnějších hranic evropského bloku za jednu z podmínek k ukončení ostrahy hranic. Faeserová v prosinci uvedla, že společný azylový systém Evropské unie je klíčem ke kontrole migrace, k udržení humanitárních standardů a k zachování otevřených hranic uvnitř Evropy.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com