Vrcholní ústavní činitelé vyvěsili vlajku Ukrajiny. Neudělal to jen Hrad

idnes.cz

Politickou podporu Ukrajině čelící ruské vojenské agresi vyjádřili nejvyšší čeští ústavní činitelé, s výjimkou Hradu. „Jako mnoho dalších vyjadřujeme podporu Ukrajině v těchto náročných chvílích. Ruská agrese vůči nezávislému a svrchovanému státu je nepřijatelná,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS.

„Děkuji, pane předsedo. Vážíme si toho,“ poděkoval za to Vystrčilovi ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Vyvěšení vlajky na budově Senátu se osobně zúčastnil. Vlajka byla umístěna na průčelí Valdštejnského paláce při vstupu z Valdštejnského náměstí.

Podobně se zachovala i Poslanecká sněmovna. „Kromě velmi důležitých symbolických gest musíme Ukrajinu podpořit i konkrétní pomocí. Naše vláda tak již činí a Vladimir Putin teď musí tvrdě pocítit sankce,“ řekla k vyvěšení vlajky Ukrajiny šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

K podpoře Ukrajiny se přihlásil i Úřad vlády. Vyvěšení žlutomodré vlajky proběhlo za účasti šéfky Úřadu vlády Jany Kotalíkové. Premiér Petr Fiala podpořil Ukrajinu při projevu ve Sněmovně

„Uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny a následné zahájení vojenské mise je ze strany Ruska jednoznačným aktem agrese vůči suverénnímu státu a je zcela zjevně porušením mezinárodního práva,“ uvedl Fiala. „Nesmíme Rusku dát najevo jakoukoli slabost,“ řekl také poslancům.

Jediný, kdo se zatím nepřidal, je prezident Miloš Zeman. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček nereagoval na dotaz iDNES.cz, zda s vyvěšením ukrajinské vlajky i Hrad počítá.

Zeman zaujal v úterý k ruské invazi na Ukrajinu rezervovaný postoj. Každému, kdo čekal na Zemanovo vyjádření k tomu, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruským vojákům vtrhnout na Ukrajinu po ruském uznání nezávislosti dvou samozvaných republik na Donbasu, musela stačit jediná věta.

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení,“ napsal na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

  Školy od ledna přecházejí opět na distanční výuku, maturanty čeká boj

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com