V Súdánu se při zjevném pokusu o převrat rozhořely boje mezi armádou a milicemi

Súdánské polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) se ve zjevné snaze převzít moc dostaly do ozbrojeného konfliktu s armádou. RSF tvrdí, že převzaly kontrolu nad prezidentským palácem a že se zmocnily mezinárodního letiště v Chartúmu a letišť v Maruvi na severu a ve městě Ubaid na jihu země. Armáda podle médií odmítla tvrzení, že milice mají situaci pod kontrolou. Střety si zatím vyžádaly nejméně 25 mrtvých, uvedla agentura Reuters. České velvyslanectví v Káhiře nemá informace, že by události zasáhly i české občany.

Prezidentský palác je sídlem velitele armády generála Abdal Fattáha Burhána. Civilní politické strany vyzvaly mezinárodní a regionální společenství, aby v Súdánu okamžitě pomohla zastavit krveprolití. Boje se podle súdánských korespondentů stanice Al-Džazíra rozšířily i na jihozápad a střety mezi armádou a RSF jsou hlášeny i ze Severního Dárfúru. Situace je stále nepřehledná, uvedla stanice BBC.

Súdánské sdružení lékařů informovalo, že střety už si vyžádaly nejméně 25 mrtvých, dalších 183 lidí je zraněno. Podle sdružení ale zatím není jasné, zda všichni mrtví a zranění jsou civilisté.

Z hlavního města Chartúmu i dalších měst svědci během dneška hlásili silnou střelbu a informovali, že nad Chartúmem z několika míst stoupá kouř. Současný vývoj je důsledkem rostoucího napětí mezi armádou a RSF kvůli začlenění milice do armády, uvedla agentura Reuters. Neshody mezi oběma stranami zpozdily podpis rámcové dohody o ustanovení civilní přechodné vlády mezi armádou a prodemokratickou skupinou. Ta dnes vyzvala k okamžitému zastavení bojů a varovala, že střety Súdán uvrhnou „na pokraj úplného kolapsu“.

Reportér agentury Reuters uvedl, že v ulicích hlavního města viděl rozmístěná děla a obrněná vozidla a slyšel zvuk palby z těžkých zbraní poblíž velitelství i milice RSF. Armáda tvrdí, že milice se pokusila zaútočit na její jednotky v několika pozicích. RSF naopak tvrdí, že její jednotky byly napadeny armádou, kterou sama viní z převratu. Súdánské ozbrojené síly později odmítly jakoukoliv možnost vyjednávání, dokud nebudou milice rozpuštěny.

  Spojenci na základně Ramstein v Německu ujistili Ukrajinu o další podpoře

Chaotické události na zemi ovlivnily i leteckou dopravu. Civilní letadla na trase do Chartúmu byla podle agentury AP odkloněna nebo byly jejich naplánované cesty zrušeny. Dopravce Saúdské Arábie Saudi Arabian Airlines uvedl, že jedno z jeho letadel se v Chartúmu ocitlo pod palbou. Cestující i posádka se podle něj bezpečně přesunuli na saúdskoarabské velvyslanectví. Letecké spojení mezi Súdánem a Saúdskou Arábií bylo až do odvolání zastaveno, Egypt spojení s Chartúmem přerušil na 72 hodin. Súdánské vzdušné síly oznámily, že proti RSF zahájily bojové operace.

„Zastupitelský úřad v Káhiře, pod který Súdán spadá, situaci v zemi monitoruje a v tomto okamžiku nemá informace o tom, že by byli jakkoli negativně zasaženi čeští občané, kterých tam je navíc minimální množství,“ sdělil ČTK mluvčí české diplomacie Daniel Drake.

Dlouhodobá konfrontace mezi RSF a súdánskou armádou by mohla znamenat prodloužení sporů v zemi, která se už potýká s hospodářským kolapsem a kmenovým násilím. Súdán se snaží po mocenských bojích a vojenských převratech vrátit k civilní vládě.

V čele RSF stojí bývalý vůdce milic generál Muhammad Hamdan Dagalo. Ten se postavil do čela plánovaného přechodu k demokracii, čímž znepokojil své kolegy z vojenské správy. RSF společně s armádou svrhla v roce 2019 dlouho vládnoucího autokrata Umara Bašíra a vůdce RSF je od roku 2019 zástupcem lídra vládnoucí suverénní rady, nejvyššího orgánu v zemi. Ten je složen ze zástupců armády a vůdců občanské společnosti, v jejímž čele stojí Burhán.

Dagalo dnes v rozhovoru se stanicí Al-Džazíra označil Burhána za zločince a obvinil armádu z převratu. Tvrdí, že vojáci jeho bojovníky přinutili ke konfrontaci.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com