Fiala se chce v Asii zaměřit hlavně na prohlubování hospodářské spolupráce

Premiér Petr Fiala (ODS) se chce při desetidenní cestě do Asie zaměřit zejména na prohlubování hospodářské spolupráce se šesti navštívenými zeměmi. Doprovází ho zástupci tří desítek českých firem, kterým chce pomoci uplatnit se na tamních trzích. Fiala to dnes večer řekl novinářům před odletem z Prahy.

„Ekonomický význam indo-pacifické oblasti je obrovský, je to nejrychleji rostoucí region na světě,“ řekl Fiala. „Je důležité, abychom se v těchto zemích angažovali a podporovali aktivity našich firem,“ dodal.

Premiér postupně navštíví Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. V každé zemi bude mít program vytvořený podle toho, v jakých odvětvích by se tam mohly české společnosti uplatnit.

Na Filipínách vidí Fiala příležitosti v oblasti letectví, obrany nebo potravinového průmyslu. V Indonésii chce podpořit české firmy v oblasti digitalizace a hydroenergetiky, vidí pro ně potenciál i při plánované stavbě tamního nového hlavního města. V Singapuru chce Fiala jednat o investicích tamních firem v Česku a o posílení spolupráce ve vědě a výzkumu. Ve Vietnamu vidí příležitosti v automobilovém nebo v obranném průmyslu. Ve středoasijských zemích potom chce jednat mimo jiné o dodávkách českých kolejových vozidel pro tamní železnice i městskou hromadnou dopravu, v Kazachstánu navíc o dodávkách ropy.

Fiala řekl, že podpora státu pro české exportní firmy je obecně důležitá všude ve světě, v asijských zemích je ale její význam mimořádný. „Indo-pacifik i střední Asie mají pro Českou republiku význam nejen z obchodního hlediska, ale i ze strategických důvodů,“ dodal. Už dříve řekl, že by navštívené země mohly vytvářet určitou protiváhu proti Číně při zahraničním obchodu.

Jednání o konsolidaci rozpočtu budou pokračovat i za Fialovy cesty do Asie

Jednání ve vládní koalici o konsolidačním balíčku budou pokračovat i příští týden, přestože bude Fiala na zahraniční cestě v Asii. Šéf kabinetu to řekl novinářům dnes večer před odletem z Prahy. Vláda podle něj bude postupovat tak, aby dodržela plánované termíny. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tento týden řekl, že koalice chce dohodu o balíčku, který by měl snížit rozpočtový deficit o 70 miliard korun, najít nejpozději první týden v květnu.

  Fiala: Za inflaci je zodpovědná ČNB, guvernér by neměl házet vinu na vládu

„Termíny platí, další jednání budou probíhat v příštím týdnu i bez mé přítomnosti. Ale při dnešní propojenosti světa a možnostech moderních technologií není problém domlouvat se i na dálku,“ řekl Fiala.

O jednotlivých návrzích, které bude balíček obsahovat, nechtěl mluvit. Podle něj musí opatření fungovat jako celek, tak je také vláda představí. Zopakoval pouze, že větší část konsolidace bude na výdajové straně rozpočtu.

Fiala se také nechtěl vracet k pondělnímu úniku pracovního materiálu, který vyčísloval dopady možných změn daně z přidané hodnoty a který vyvolal kritiku opozičních, ale i některých vládních politiků. Zopakoval pouze apel na členy vlády, aby dodržovali dohody, že pokud je nějaký dokument považovaný za neveřejný, měli by k němu takto přistupovat.

Konsolidační balíček by měl od příštího roku snížit strukturální deficit, tedy schodek rozpočtu očištěný o vliv hospodářského cyklu, o jedno procento hrubého domácího produktu (HDP), tedy zhruba 70 miliard korun. Loni byl strukturální deficit 2,6 procenta HDP, podle řady ekonomů je v takové výši dlouhodobě neudržitelný. Celkový loňský schodek rozpočtu 360,4 miliardy korun odpovídal 3,6 procenta HDP.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com