Začíná čtvrtý týden celostátní karantény. Země čeká na otevření dalších obchodů i na letadla s materiálem

Růst počtu lidí s nově potvrzenou nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, v Česku o víkendu poklesl až na nedělních 115. Bylo ale také provedeno méně testů. Pokles růstu nakažených o víkendu zaznamenaly i některé další státy včetně Itálie. Vláda by na svém pondělním jednání měla rozhodnout o dílčím zmírnění opatření – otevření některých obchodů. Do ČR také dorazí další letadla se zdravotnickým materiálem.

Česko se v pondělí probudilo do čtvrtého týdne s omezením svobody pohybu, ale také do týdne, který slibuje zmírnění některých opatření, která vláda zavedla ve snaze omezit šíření koronaviru. Na svém pondělní jednání by měl kabinet vyhlásit výjimku pro další obchody, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) půjde o papírnictví nebo prodejny obuvi. Dále by se mohly všem zpřístupnit i hobby markety a stavebniny, kam nyní mohou pouze živnostníci.

Obchody neotevřou bezprostředně, bude to možné až od čtvrtka. Aby mohly obchody v polovině týdne otevřít, budou ale muset dodržet pravidla, která stanoví hygienici ve středu. „V prodejně musí být aktivní zásah proti shlukům zákazníků, zajištěné řízení front čekajících zákazníků,“ shrnul Babiš.

Ústřední krizový štáb se zatím bude zabývat fungováním takzvané chytré karantény, od které si slibuje, že umožní postupné zmirňování plošných opatření. Od minulého týdne se tento systém testuje v Jihomoravském kraji, v příštích dnech by se měl začít zkoušet i v Praze a Moravskoslezském kraji a po Velikonocích se rozšíří i do zbytku republiky.

Sněmovna musí prodloužit nouzový stav, čeká ji i další balík zákonů

Týden, který začíná, je zatím formálně poslední, kdy bude platit nouzový stav. To ale jen proto, že jej vláda v březnu mohla vyhlásit nejdéle na 30 dnů. Od úterý proto zasedne Poslanecká sněmovna, která by měla nouzový stav prodloužit. Vláda původně žádala o dalších 30 dnů, poslanci jí ale patrně dají jen dva až dva a půl týdne navíc s tím, že by další prodloužení mohli odhlasovat později.

  neovlivníVláda nechce měnit dotační škrty, podle Fialy zásadně neovlivní cenu elektřiny

Sněmovna ale také bude hlasovat o dalších opatřeních, které vláda připravila pod hlavičkou opatření proti šíření koronaviru. Již v pondělí o nich začnou jednat poslanecké výbory. Jde například o návrh zákona, podle kterého by policie mohla na místě pokutovat přestupky. Současná podoba postihu ve správním řízení je podle resortu vnitra zdlouhavá.

Poslanci projednají také vládní návrh zákona, podle kterého nesmí nájemník dostat výpověď z bytu, pokud není v důsledku současné krize schopen platit své závazky.

Dreamliner, A330 i 777

Pražské Letiště Václava Havla během dne přijme celkem tři lety z Číny se zdravotnickým materiálem. Každé dorazí na palubě jiného typu letadla. Jako první dorazil již v jednu hodinu v noci dreamliner společnosti Juneyao Airlines ze Šanghaje, což ovšem byl zpožděný let, který měl původně přistát již v neděli večer.

Dopoledne bude následovat Airbus A330 aerolinek China Eastern a v podvečer ještě nákladní verze Boeingu 777 společnosti China Cargo. Česko nakupuje z Číny ochranné prostředky za miliardy korun. Jen za druhou polovinu března uvolnilo ministerstvo financí na jejich pořízení asi pět miliard. Stát za ně získal miliony roušek, respirátorů, ale i ochranné štíty a oděvy a také rychlotesty na přítomnost protilátek proti koronaviru.

Lety se zásobami zajišťují různé typy letadel včetně obřích antonovů Ruslan. Nemíří přitom pouze do Ruzyně, nýbrž také do Pardubic či do Mošnova. O distribuci materiálu v Česku se potom starají hasiči.

Pomůcky z letadel odvážejí do meziskladu v Opočínku na okraji Pardubic, odkud je rozvážejí do jednotlivých regionů. „Naši příslušníci v rámci rozvozu tohoto materiálu dosud najezdili přibližně 140 tisíc kilometrů,“ uvedl mluvčí hasičského sboru Rudolf Kramář.

Růst počtu nakažených zmírnil, méně ale bylo i testů

Počet lidí s nemocí COVID-19 v Česku stále stoupá, ale růst o víkendu polevil. Zatímco v pátek se o svém pozitivním testu nově dozvědělo 332 lidí, v sobotu jich bylo 282 a v neděli pouze 115. Celkem tak byla nákaze koronavirem v Česku do půlnoci potvrzena u 4587 lidí, do pondělního rána pak přibyli ještě další čtyři.

  Sněmovní komise se bude zabývat Babišovým nákupem nemovitostí

V neděli sice bylo nejméně pozitivních testů, ale také poklesl celkový počet provedených testů. Zatímco v pátek i sobotu jich bylo podle ministerstva zdravotnictví přes šest tisíc, v neděli pouze 4710.

Do pondělního rána se uzdravilo 96 z nakažených, ale také zemřelo 72 lidí, kteří se nemocí nakazili.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com