Koronavirus paralyzuje západní velmoci. Trump už mluví o světle na konci tunelu

„Začínáme vidět světlo na konci tunelu,“ řekl americký prezident Donald Trump v souvislosti s klesajícím počtem úmrtí a nakažených koronavirem ve státě New York. Přesto je ale situace v USA kritická. Jen ve zmíněném New Yorku za den přibylo přes osm tisíc nových případů nákazy. V Jižní Koreji evidují rekordní pokles, v Číně mírný nárůst.

Koronavirová pandemie se naplno rozvíjí ve Spojených státech. Ty evidují již přes 337 tisíc lidí s koronavirem, nejvíce na světě. Experti Bílého domu předpověděli, že během pandemie by mohlo zemřít až 240 tisíc Američanů. Nejnovější údaje ale podle prezidenta Donalda Trumpa naznačují, že tyto odhady mohly být nadhodnocené.

Nejhůře postižený americký stát New York v neděli poprvé ohlásil mírný pokles počtu úmrtí oproti předchozímu dni. „Možná je to dobré znamení,“ reagoval na vyvíjející se situaci Trump. „Začínáme vidět světlo na konci tunelu,“ poznamenal. Dodal ale, že se tím nelze těšit v době, kdy umírá tolik lidí.

Eurokomisaři chtějí záchranný koronavirový fond pro celou EU

Země Evropské unie by měly vytvořit nový společný fond, který by pomohl unijním ekonomikám zotavit se z následků koronavirové krize. Státy by do něj mohly získávat peníze například vydáváním společných dlouhodobých dluhopisů nebo do něj nasměrovat část svých daňových příjmů.

Ve společném prohlášení to uvedli eurokomisaři pro vnitřní trh a ekonomiku Thierry Breton a Paolo Gentiloni. Nástroje ke zmírnění očekávané recese budou v úterý hledat během videokonference unijní ministři financí a takzvané koronové dluhopisy budou jedním z diskutovaných témat.

V Británii přibylo 621 obětí koronaviru, premiér Johnson je v nemocnici

Ve Spojeném království za poslední den přibylo 621 lidí, kteří podlehli nákaze koronavirem. O den dříve země zaznamenala smutný rekord, kdy počet mrtvých za 24 hodin vzrostl o 708.

  Eurokomisařka kritizuje Německo za zavření hranic s Českem

Testy nákazu koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, prokázaly u  téměř 50 tisíc osob. Premiér Boris Johnson byl převezen do nemocnice kvůli tomu, že u něho příznaky zmíněné nemoci přetrvávají i deset dnů poté, co měl pozitivní test.

Korea hlásí nejmenší nárůst nákazy za posledních šest týdnů

Pozitivní zprávy přicházejí z Jižní Koreji. Země hlásí nejmenší nárůst nových případů nakažených koronavirem za posledních šest týdnů. 

Japonsku se naopak situace příliš nelepší. Vláda zvažuje, že kvůli koronaviru vyhlásí nouzový stav. Měl by začít platit již od úterý a trvat šest měsíců. V celé zemi evidují 6654 infikovaných.

Čína hlásí mírný vzestup nových případů nákazy. Jedná se ale jen o 39 nově nemocných. Singapur naopak zaznamenal rekordní nárůst.

Egyptské úřady kvůli epidemii koronaviru zakázaly lidem pořádat iftár, slavnostní večeři konanou po soumraku během muslimského postního měsíce ramadánu.

Jižní Súdán oznámil první případ nemoci COVID-19 způsobené novým koronavirem. Jiná africká země, Etiopie, oznámila první úmrtí na COVID-19.

Austrálie uzavírá velké množství pláží. Tamní úřady se tak rozhodly potom, co se na pobřeží o víkendu vyskytovaly davy lidí.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com