Albánský soud uložil domácí vězení expremiérovi Berishovi podezřelému z korupce

Albánský soud dnes uložil domácí vězení 79letému bývalému premiérovi a exprezidentovi Salimu Berishovi, kterého vyšetřují justiční úřady kvůli podezření z korupce. Informovaly o tom agentury AFP a AP. Berishu, který stojí v čele opoziční středopravé Demokratické strany Albánie, dříve parlament díky hlasům zákonodárců z vládního bloku zbavil poslanecké imunity. Opoziční předák to označil za politicky motivované.

Rozhodnutí umístit Berishu do domácího vězení soud odůvodnil tím, že se politik odmítal každé dva týdny hlásit justičním úřadům, jak mu bylo v rámci vyšetřování uloženo. Soud kromě toho exprezidentovi zakázal, aby komunikoval s kýmkoli mimo rodinné příslušníky, kteří s ním žijí.

Vyšetřování Berishy začalo v říjnu. Opoziční politik čelí podezření, že zneužil svého postavení, aby pomohl svému zeti zprivatizovat státem vlastněné pozemky za účelem výstavby 17 bytových domů. Formálně obviněn Berisha ještě nebyl. V případě odsouzení by mu hrozilo až 12 let vězení.

Berisha byl v letech 1992 až 1997 albánským prezidentem, v letech 2005 až 2013 premiérem. V roce 2022 mu Británie zakázala vstup do země kvůli podezření z napojení na organizovaný zločin a z korupce, o rok dříve tak učinily Spojené státy.

ČTK

  Reuters: Fidesz zaostává v průzkumech za sjednocenou opozicí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com