Německý soud poslal do vězení klimatické aktivisty za blokádu silnice

Za blokádu silnice dnes německý soud poslal na tři až pět měsíců do vězení trojici klimatických aktivistů. Podle státního zastupitelství i samotných aktivistů jde o dosud nejpřísnější trest, jaký kdy soud v Německu vydal v souvislosti s protestními akcemi hnutí Poslední generace (Letzte Generation). Informovala o tom agentura DPA.

Okresní soud v Heilbronnu odsoudil dva muže a jednu ženu k trestům odnětí svobody v délce pěti, čtyř a tří měsíců nepodmíněně za trestný čin nátlaku, který podle něj představovala blokáda frekventované silnice. Tři ze čtyř obžalovaných byli v době činu již odsouzeni k pokutám a krátkým trestům odnětí svobody za jinou blokádu. Rozsudek je dosud nepravomocný.

Hnutí Poslední generace chce protesty donutit vlády k ráznější ochraně klimatu. V uplynulých měsících proslulo řadou uličních a silničních blokád, ale i dalšími kontroverzními akcemi, například poškozováním uměleckých děl v muzeích. V posledním dubnovém týdnu plánuje skupina blokádu ulic v Berlíně, která má trvat až do května.

ČTK

  EP odsoudil rozhodnutí polského ústavního soudu jako útok na hodnoty EU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com